StoryEditor

Liška zastavil 10-miliardový tender

Budovanie Takticko-operačného a komunikačného systému (TOKOS) Ozbrojených síl Slovenska môže počkať a toto čakanie môže priniesť úspory, povedal včera minister obrany Juraj Liška. TOKOS by mal umožňovať vzájomnú komunikáciu medzi jednotkami ozbrojených síl i útvarmi armád členských krajín NATO. Podľa informácií, ktoré prinieslo včerajšie vydanie denníka SME, zrušil Liška po svojom nastúpení do funkcie tender na objednávku TOKOS v hodnote 10 miliárd korún. Upozorňuje pritom, že premiér Mikuláš Dzurinda už pri vymenovaní Lišku povedal, že nový minister preverí niektoré tendre. Zrušenie tendra označil Liškov predchodca Ivan Šimko za zvláštne a nevylúčil ani politické dôvody. Predpokladá, že minister príde všetky skutočnosti vysvetliť parlamentnému výboru pre obranu a bezpečnosť.
Podľa Lišku dôvodom zrušenia tendra v žiadnom prípade nebola nespokojnosť s víťaznou firmou, ktorou sa stal Vojenský opravárenský podnik Trenčín. Zdôraznil, že jeho predchodca mal výsledky tendra k dispozícii 19. septembra. Pretože však premiér už prezidentovi podal návrh na odvolanie Šimka z funkcie, ten nepovažoval za politicky korektné výsledok podpísať. Rokovanie s predstaviteľmi NATO, z ktorého podľa Lišku vyplynuli nové požiadavky na Ozbrojené sily Slovenska, sa uskutočnilo 16. a 17. októbra. Podľa ministra možno očakávať už budúci rok prehodnotenie štruktúr pozemného vojska.
"Je možné, že ak dôjde k prerozdeleniu pozemných síl, budeme môcť ušetriť niekoľko miliárd. Preto som zastavil tento projekt," povedal minister a dodal, že by sa v ňom mohlo pokračovať o rok, o dva, keď už bude známa nová štruktúra pozemných síl. V súčasnosti sa musí kúpiť len tá časť systému, ktorá umožní komunikáciu s jednotkami pôsobiacimi v zahraničných misiách. Hodnota tejto časti je okolo 100 miliónov korún.
V prípade TOKOS sa kvôli utajeniu nekonala verejná súťaž, ale boli priamo oslovené tri firmy, ktoré mali súťažiť. Išlo o Vojenské opravárenské podniky (VOP), ktorých zriaďovateľom je ministerstvo obrany. Víťazom sa stal VOP Trenčín, ktorý má celú zákazku manažovať. Jeho subdodávateľmi podľa denníka Sme majú byť izraelské firmy. Nespokojnosť s výsledkom tendra bola údajne v SDKÚ, pretože do neho nebola zapojená Tesla Stropkov. V nej kedysi pôsobil minister dopravy Pavol Prokopovič. Minister Liška v tejto súvislosti uviedol, že už 22. novembra dal Vojenským obranným spravodajstvom preveriť, ktoré firmy sú subdodávateľmi VOP Trenčín a aký je podiel tuzemských firiem na subdodávkach. "Vojenské obranné spravodajstvo to nevie zistiť, pretože v celej správe nie je spomenutá jediná firma. Je zaujímavé, že to vie Sme," povedal Liška.
"Podľa predbežných informácií ministerstvo obrany zastavilo súťaž na komunikačný systém TOKOS. Súťaž sme vyhrali v lete a ministerstvo v súčasnosti preveruje niektoré súvislosti," povedal riaditeľ Vojenského opravárenského podniku 027, štátny podnik, Trenčín Stanislav Konček. Podnik už pred dvoma rokmi dodal armáde spojovací uzol. Pri projekte získal odborné skúsenosti a na ich základe vyhral súťaž na TOKOS. "Ako ďalší dodávatelia prichádzajú do úvahy izraelské, francúzske i ďalšie európske firmy, ktoré v tomto smere predstavujú absolútnu špičku," dodal Konček.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:45