StoryEditor

Tikka žaluje Banskú Bystricu

24.02.2004, 23:00

Spoločnosť Tikka Investments Limited so sídlom na Cypre zastupovaná na Slovensku spoločnosťou Penta Group sa rozhodla podať žalobu o náhradu škody takmer 115 mil. Sk na mesto Banská Bystrica. Pohľadávka vznikla z úveru v dnes už skrachovanej Dopravnej banke v roku 1997 pre Investorský útvar mesta (IÚM), keď bol primátorom Banskej Bystrice Igor Presperín. Keďže mesto je zriaďovateľom IÚM, záložnú zmluvu na viaceré pozemky, objekt radnice a penzión Jeseň podpisoval vtedajší štatutár mesta.
Po nástupe súčasného primátora Jána Králika do funkcie sa v rámci reštrukturalizácie viacerých úverov podpisovala v roku 1999 na uvedené objekty nová záložná zmluva. Škoda, o náhradu ktorej Tikka žaluje Banskú Bystricu, bola podľa názoru Penty spôsobená nesplnením zákonnej povinnosti, a to zrušiť IÚM a prevziať jeho záväzky. IÚM totiž dlhodobo hospodári so stratou a neplní si záväzky voči viacerým veriteľom. Zvyšuje si svoje zadlženie, čo dokazuje aj vyhlásenie konkurzu na jeho majetok. Len mesačný nárast pohľadávky z dôvodu úročenia záväzku voči Tikka predstavuje 1,6 mil. Sk.
Táto zahraničná spoločnosť získala pohľadávku začiatkom roka 2003 od S-Investu, ktorý ju odkúpil od správcu konkurznej podstaty Dopravnej banky a vzápätí predal. Tikka poverila jej vymáhaním Pentu Group. Podľa člena jej predstavenstva Richarda Schultza od apríla do októbra 2003 v tejto veci trikrát rokovali zástupcovia Penty s primátorom. S výnimkou vyrovnania záložného práva viaznuceho na historickej budove radnice za 23,795 mil. Sk k inej dohode nedošlo. Podľa neho primátor a poslanci mestského zastupiteľstva nereagovali ani na návrh na vyrovnanie celej pohľadávky. Spočíval v odpustení 30 percent dlhu (35 mil. Sk), ak do konca roka 2003 mesto splatí zvyšok zo 107 mil. Sk fixovanej k 1. augustu 2003. Nestalo sa, a preto Penta Group trvá na vyplatení 100 percent pohľadávky zvýšenej úrokmi už na takmer 115 mil. Sk. Ako zdôraznil Schultz, majú právo pristúpiť na dobrovoľnú dražbu penziónu Jeseň, ktorý je zábezpekou ich pohľadávky, napriek tomu na tento krok zatiaľ nepristúpia.
Primátor Jána Králik sa k uvedenej kauze vyjadrí až vtedy, keď žalobu dostanú oficiálnou cestou. Hovorkyňa mestského úradu Dagmar Svešníková pre HN uviedla, že mesto nie je presvedčené, že je to nová žaloba, pretože žalobu podobného znenia Tikka už podala a tesne pred pojednávaním na súde ju vzala späť. Rozsudok súdu o zastavení pojednávania práve z tohto dôvodu má dátum 15. januára 2004. Stanovisko mesta k návrhu Tikka Investments na vyrovnanie záložných práv bolo aj na programe včerajšieho zasadnutia mestského zastupiteľstva. Poslanci ho bez rozpravy vzali na vedomie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 02:18