StoryEditor

Daniel Lipšic: Neakceptujem symbolickú reformu

26.05.2004, 00:00
Rozhovor s D. Lipšicom o reforme súdov:

Návrhy na zmeny v optimalizácii súdnej sústavy sa v parlamente obmedzili takmer len na otázku budúceho počtu súdov. Uspokojuje vás takéto vnímanie reformy?
- Základným cieľom optimalizácie bolo vytvoriť novú trojstupňovú súdnu sústavu a vytvoriť predpoklady na kvalitnú justíciu. Svetovým trendom je špecializácia sudcov, a tá u nás nie je možná bez väčších okresných súdov. V parlamente sa dostávajú do popredia partikulárne záujmy jednotlivých politických elít okresných miest, čo nesúvisí so skvalitňovaním súdnictva. Práve v tomto narážame na nezhody s poslancami.

Pri presadzovaní zachovania jednotlivých súdov sa pritom dokázala opozícia dohodnúť aj s koaličnými stranami?!
- Pripustil som kompromis, že zachováme všetky krajské súdy. Licitáciu pri okresných súdoch, ku ktorej sa poslanci znížili minulý týždeň, odmietam.

ANO a SMK však idú nad rámec dohôd z Koaličnej rady, podľa ktorých sa malo zrušiť 13 konkrétnych okresných súdov.
- Na Koaličnej rade sa prijalo postupne niekoľko modelov. Žiaľ, odvtedy došlo k posunu, a to môžem len s ľútosťou zobrať na vedomie.

Do akej miery ste ešte ochotný akceptovať zmeny v optimalizácii?
- Určite neprijmem zmeny, ktoré by z optimalizácie spravili len symbolickú reformu. Teda, že by sa zrušilo len pár súdov.

Myslíte si, že vaša reforma bude prvou, ktorú sa vláde v NR SR nepodarí presadiť?
- Zákon sa vrátil do druhého čítania a sú pripravené návrhy na korekcie už prijatých pozmeňovacích návrhov. Začíname teda odznova.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:51