StoryEditor

Vyšetrovanie korupcie sa obnoví

11.06.2004, 00:00

Podozrenia z korupcie pri vysielaní slovenských vojakov do zahraničných misií sa rozširujú. Predseda Vyššieho vojenského súdu (VVS) Ondrej Samaš uviedol, že súd získal informácie, podľa ktorých bola korupcia na ministerstve obrany rozsiahlejšia a podieľalo sa na nej oveľa viac osôb. Na základe týchto poznatkov VVS v Trenčíne včera zrušil rozhodnutie Vojenského obvodného súdu v Bratislave, ktorý odsúdil Jarmilu S. na šesťmesačný trest za to, že prijala úplatok 500 USD za predĺženie misie jedného z príslušníkov slovenského kontingentu v Eritrei. V tejto súvislosti sa bude preverovať, či nepôsobila v rámci organizovanej skupiny osôb.
Hlavný vojenský prokurátor Mikuláš Gardecký potvrdil, že na základe nových informácií sa doplní doterajšie vyšetrovanie. "Budeme sa však snažiť dopátrať aj osôb, ktoré mali úplatky dávať," dodal Gardecký. Podľa riaditeľa Úradu pre boj s korupciou Jozefa Šáteka je postup získania novej informácie o rozsahu páchania trestnej činnosti neštandardný. Vyšetrovatelia doteraz neboli zoznámení s novými dôkazmi. Či sa počas vyšetrovania zaoberali aj úvahami o rozsahu korupcie pri vysielaní vojakov do misií Šátek nekomentoval. Podľa informácií HN rozsiahlu korupciu v súvislosti s misiami ako aj personálne vzťahy medzi zamestnancami Centra riadenia operácií Generálneho štábu Ozbrojených síl SR dlhodobo sledovalo Vojenské obranné spravodajstvo. Dobre informované zdroje nevylúčili, že skutočný rozsah korupcie sa podarí odhaliť až po výmene informácií za beztrestnosť niektorých osôb.
Ministerstvo obrany rešpektuje rozhodnutie VVS, povedal hovorca ministra Zenon Mikle. Šéf Centra riadenia operácií Ondřej Novosad sa až do právoplatného ukončenia prípadu odmietol vyjadriť.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 00:03