StoryEditor

Merkelová na Slovensku a rekordne lacný benzín. Toto sú top udalosti pondelka

20.10.2014, 19:11
Autor:
RedRed
Slovensko navštívili lídri eurozóny, americkým trhom sa nedarilo. Toto je päť správ, ktoré by vám dnes nemali uniknúť.

Fico kritizoval Ukrajinu, Merkelová chválila naše reformy

Slovensko má za sebou významné reformy a je to vidieť. Vyhlásila to nemecká kancelárka Angela Merkelová po pracovnom obede s premiérom Robertom Ficom.

Náš premiér reformy spomínal v súvislosti s tým, čo všetko potrebuje absolvovať Ukrajina po demokratických voľbách. Zároveň sa však nevyhol kritike nášho východného suseda. Pripomenul, že Slovensko je pripravené Ukrajine pomáhať, no chce vidieť aj konkrétne kroky. "Niekedy mám pocit, že Ukrajina chce riešenie problémov od všetkých, len nie od seba," vyhlásil. "Nemôžu sa tváriť, že chcú byť partnerom Európskej únie a očakávať, že únia bude všetko riešiť a všetko vybaví."

Merkelová sa dnes nakrátko stretla aj s prezidentom Andrejom Kiskom, s ktorým absolvovala rokovania za zatvorenými dverami.


Warren Buffett prišiel o miliardu. Iba kvôli IBM

Nestáva sa často, že Warren Buffett prichádza o peniaze. A už vôbec sa nestáva, že príde o celú miliardu ešte predtým, než si vypije rannú kávu. Za všetko môžu biedne výsledky technologickej firmy IBM. Cena ich akcií spadla o 15,5 dolára. Warren Buffett prostredníctvom svojej firmy vlastní 70,2 milióna takýchto akcií. To znamená, že tento strmý pokles ho vyšiel na 1,06 miliardy dolárov.

IBM je tretia najväčšia firma z hľadiska Buffettovho portfólia. Väčší podiel má už iba v banke Wells Fargo a v Coca-Cole. IBM dnes zverejnilo výsledky, ktoré sklamali nielen Veštca z Omahy. Tržby spoločnosti za tri mesiace od júla do septembra v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška klesli o 4 % na 22,4 miliardy USD (17,5 miliardy eur). Čistý zisk IBM sa prepadol zo 4 miliárd USD na 18 miliónov USD. Čísla sú však len ťažko porovnateľné, keďže výsledok za uplynulý štvrťrok zaťažil vysoký jednorazový výdavok.


Šéf eurovalu chválil Slovensko: vaše stovky miliónov boli dobrá investícia

Slovensko preukázalo obrovskú solidaritu s inými krajinami eurozóny. Povedal to dnes v Bratislave generálny riaditeľ Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Klaus Regling v rámci diskusie Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku o tom, či už Európa prekonala krízu eura. Zvolené opatrenia na jej riešenie sú podľa neho v najlepšom záujme všetkých štátov eurozóny vrátane Slovenska.

"Akákoľvek iná alternatíva, ktorá by zahŕňala riziko neriadeného odchodu jednotlivých členských štátov eurozóny alebo rozpad menovej únie, by nás stála omnoho viac ako cesta, ktorú sme si zvolili," zhodnotil Regling.


Eseročky budú za euro. Ale s podmienkami

Štát chce pomôcť začínajúcim podnikateľom, ktorí si plánujú založiť spoločnosť s ručením obmedzeným. Po novom už nebudú musieť mať na začiatku pripravených päťtisíc eur. Na založenie firmy im bude stačiť jedno euro.

Ministerstvo spravodlivosti, ktoré s návrhom prišlo, tvrdí, že v čase krízy chce zjednodušiť ľuďom s inovatívnymi nápadmi, na ktoré nie je potrebný vysoký vstupný kapitál, začať podnikať. Analytici však k novinke v Obchodnom zákonníku pristupujú kriticky. Upozorňujú, že nové pravidlá podnikanie neuľahčia, naopak, skomplikujú život aj súčasným podnikateľom.


Benzín na Slovensku mieri k rekordnému zlacneniu

Pre podnikateľov využívajúcich autá je jednou z významných položiek v ich nákladoch. Ročne naň míňajú tisíce až desaťtisíce eur. A teraz môžu firmy na tejto istej položke výrazne ušetriť. Ceny benzínu na Slovensku smerujú k rekordným minimám.

Vyplýva to z posledného vývoja na Rotterdamskej burze, ktorá je kľúčová pre náš trh. Práve na nej koncom minulého týždňa benzín prepadol medzimesačne o viac ako 18 percent. To podľa odborníkov znamená jediné

– zlacňovanie aj na Slovensku. Už v priebehu dvoch týždňov by tak mohli ceny klesnúť o päť až desať centov.

01 - Modified: 2006-11-24 09:26:00 - Feat.: 0 - Title: Slovalco vlani utŕžilo za vlastnú produkciu 11,577 mld. Sk
01 - Modified: 2014-12-15 17:31:30 - Feat.: - Title: Záchranca Frešo a dráma v Sydney. Toto sú top momenty pondelka 02 - Modified: 2014-12-08 17:14:10 - Feat.: - Title: Ďalší škandál vlády a Grécko ako náš vzor. Toto sú top udalosti pondelka 03 - Modified: 2014-12-01 16:47:08 - Feat.: - Title: Pravicový Skok a nový biznis miliardárov. Toto sú top udalosti pondelka 04 - Modified: 2014-11-24 17:30:01 - Feat.: - Title: Nový predseda parlamentu a takmer otrávený Babiš. Toto sú top udalosti pondelka 05 - Modified: 2014-11-10 17:52:00 - Feat.: - Title: Kauza CT pokračuje, opozícia Fica neodvolala. Toto sú top udalosti pondelka
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 09:36