StoryEditor

Zistenie HN: Investor mal prácu. Tvrdo narazil

16.08.2013, 00:00
Sedem rokov úspešne podniká na východe Slovenska, kde zamestnáva desiatky ľudí.

Keďže mu objednávky pribúdajú, rozhodol sa expandovať. Renomovaný britsko-nemecký výrobca papierových tašiek Welton Bibby & Baron preto chcel vo východoslovenskom Sabinove preinvestovať 6,5 milióna eur a zdvojnásobiť počet svojich zamestnancov. Od štátu chcel jediné – desať rokov nevyužívaný pozemok štátnych lesov, na ktorom by postavil nový závod. „Dúfali sme, že nám aspoň takto vyjdú v ústrety,“ priznáva riaditeľ závodu Stanislav Janiga.

Vtedy narazili – štát ani mesto mu takúto pomoc neboli ochotné poskytnúť. A Sabinov preto o 65 pracovných miest s najväčšou pravdepodobnosťou príde.

Štátne lesy firme zo zákona pozemok bezodplatne darovať nemôžu. Aj jeho predaj by podľa hovorcu Lesov SR Vlastimila Rezeka musela odsúhlasiť vláda. Na jej „áno“ by investor mohol čakať až niekoľko rokov.

Región s vyše 26-percentnou nezamestnanosťou mal aj inú možnosť, ako si novú prácu udržať. Stačilo, aby Sabinov vymenil svoje vlastné lesy za nevyužívaný štátny pozemok. A ten následne daroval firme. S tým mesto nesúhlasilo. „Bolo by to pre nás nevýhodné,“ obhajuje postup primátor Peter Molčan.

Paradoxom zostáva, že keď chcela neznáma paneláková firma Grandwood vytvoriť na východe tristo miest, mala dostať od štátu miliónové dotácie a pozemky za symbolické nájomné.

V prípade britsko-nemeckého investora rezort hospodárstva tvrdí, že o ich zámere nevedel. Podľa Janigu však zástupcovia firmy v minulosti s rezortom hospodárstva rokovali.

Medzitým už začali lesy rokovať s novým záujemcom o prenájme prebytočného pozemku. Je však otázne, či ten do Sabinova prinesie nové pracovné miesta. Janiga ešte flintu do žita nehádže a pokúša sa nájsť pre investíciu nové pozemky. Ako však dodáva, záujem britských a nemeckých majiteľov o rýchlu expanziu v Sabinove po týchto skúsenostiach ochladol.

Mesto iné pozemky nemá
Šéf sabinovskej fabriky je sklamaný prístupom mesta a štátu, ktorí o investíciu ani teraz nejavia veľký záujem. Aj samotný primátor priznáva, že nie je naklonený tomu, aby zahraničný investor dostával nejaké pozemky od mesta zadarmo. „Kto tu má záujem podnikať, nech si tieto pozemky kúpi. Ich hodnota u nás je oveľa nižšia, ako napríklad v Prešove,“ hovorí Molčan. Navyše mesto aj tak v súčasnosti nemá k dispozícii vhodnú plochu, ktorú by mohol ponúknuť investorovi. Ostávajú tak iba súkromné pozemky a pozemky Prešovského kraja, za ktoré by však musel investor riadne zaplatiť.

Partner poradenskej spoločnosti KPMG Ľuboš Vančo tvrdí, že pokiaľ by mesto a štát chceli a mali vôľu, tak by sa dokázali dohodnúť na riešení tohto problému. Podľa neho je v iných krajinách bežné, že sa mesto vzdá svojich nevyužívaných pozemkov v prospech investora, ktorý chce na nich podnikať. „Mesto by malo mať na tom záujem. Nové pracovné miesta by nielen znížili nezamestnanosť, ale priniesli by aj vyššie mestské dane do rozpočtu.“

Sabinovu pomáhajú dotácie
V Sabinove nechcú investovať iba Briti, ale aj švajčiarski strojári. Molčan však nechcel z dôvodu prebiehajúcich rokovaní konkretizovať detaily investičného zámeru ani meno firmy. Expandujú aj tunajšie domáce podniky. Výrobca mliečnych výrobkov firma Milk Agro v tomto roku prijal 20 nových zamestnancov. Alarmujúcu nezamestnanosť v okrese pomáhala znižovať aj drevárska fabrika Sanas. Tá využila eurodotácie na podporu vytvárania nových pracovných miest a vďaka nim dala na rok a pol prácu 50 pomocníkom v drevovýrobe.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 22:30