StoryEditor

Štát to vzdal, milióny neušetrí

08.08.2013, 00:00
Výdavky na podporu rodín s deťmi sa znižovať nebudú, hoci to vláda Roberta Fica plánovala.

Výdavky na podporu rodín s deťmi sa znižovať nebudú, hoci to vláda Roberta Fica (Smer-SD) plánovala.

Naopak, zatiaľ čo balík týchto plošne vyplácaných dávok stál pred tromi rokmi daňových poplatníkov ešte 704 miliónov eur, dnes už narastá o ďalších 24 miliónov. Keďže proklamovaná snaha o šetrenie peňazí v štátnom rozpočte narazila na verejnú kritiku, vláda ustúpila. „Vždy sa snažíme hľadať dohodu, časť ľudí sa priklonila k zachovaniu súčasných pravidiel,“ vysvetľuje hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Problém tak zostal – tieto dávky sú vyplácané plošne, a preto neefektívne. „Poskytujú sa všetkým bez ohľadu na majetok a príjem,“ prízvukuje analytik INESS Ján Dinga. Ak by peniaze dostávali skutočne iba tí, ktorí ich potrebujú, štát by podľa analytikov ušetril štvrť miliardy eur. Práve tá by sa štátnej kase hodila, v budúcom roku jej hrozí výpadok viac ako jedna miliarda.

Ako minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) dieru pokryje, nie je zatiaľ jasné. „Návrh štátneho rozpočtu je vo fáze príprav, čo vieme povedať, je, že plánujeme konsolidáciu najmä na výdavkovej strane rozpočtu. Jednotlivé ministerstvá sa budú musieť viac uskromniť,“ odkázal jeho tlačový odbor.

Dávku platenú Bruselom nezmenia
Pritom práve stúpajúce výdavky štátu na rodinné dávky vytvárajú podľa odborníkov väčší tlak na deficit. Do štátnej kasy totiž neprúdi toľko peňazí, koľko by malo. Dôvodom je napríklad spomalenie hospodárskeho rastu. Ako však na druhej strane upozorňuje analytik Nadácie F. A Hayeka Tomáš Púchly, škrty v dávkach patria medzi jedny z najkomplikovanejších. „To nie je ako keď Kažimír nariadi ministerstvám šetriť. Vyplácať dávky má štát povinnosť na základe zákona.“

Ústup od zmien vo všetkých dávkach však odborníci hodnotia negatívne. Napríklad príspevok pre pracujúcich rodičov na jasle či opatrovateľku plánovalo ministerstvo práce zvýšiť. Nakoniec sa tak však nestane. Dávka na jasle mala totiž narásť zo súčasných 230 na 260 eur mesačne. Nakoniec však ostane v pôvodnej výške. Pritom práve tento príspevok zaťažuje štátnu kasu výrazne menej, keďže až 85 percent je hradených z eurofondov. V súčasnosti takúto pomoc čerpá priemerne 1 800 rodičov, ktorí zo štátnej kasy dostávajú necelé dva milióny eur ročne. „Je to jeden z tých lepších príspevkov na starostlivosť o dieťa,“ hovorí odborníčka na sociálne veci Ľubica Navrátilová.

Jasle sú drahé
Príspevok dostávajú rodičia, ktorých dieťa je mladšie ako tri roky. To znamená, že ho často nemôžu dať do klasickej materskej školy, pretože potrebuje väčšiu opateru. Rodičia si tak musia zaplatiť súkromné jasle alebo opatrovateľku.

Podľa riaditeľky Únie materských centier Sone Holíkovej sú však obe možnosti drahé a príspevok nepokrýva skutočné náklady. „Určite to nepoteší rodičov, hlavne vo väčších mestách, kde finančné nároky na jasle sú vyššie ako v menších mestách. Tam je ten príspevok aj dostatočný.“ Potvrdzuje to aj samotný rezort práce. Podľa ich prieskumu, na ktorý sa odvolávalo ešte v prvej verzii novely, priemerne stoja súkromné jasle 270 eur mesačne. Ako upozorňuje exminister Jozef Mihál (SaS), zvýšenie príspevku by pomohlo vytvoriť aj nové pracovné miesta. „Prevádzka jaslí je finančné náročná, preto ich je málo. Ak by dávku zvýšili, mohlo by to pomôcť vzniku ďalších.“ Na druhej strane upozorňuje hovorca rezortu Michal Stuška, že vyšší príspevok by znamenal zvýšenie výdavkov štátneho rozpočtu, ktoré v súčasnosti nie je možné zabezpečiť.

01 - Modified: 2004-11-21 23:54:24 - Feat.: 0 - Title: Podľa odhadov vyhral Juščenko 02 - Modified: 2004-11-21 23:55:20 - Feat.: 0 - Title: Sociálni demokrati sú bezradní, Gross sklamal 03 - Modified: 2004-11-21 23:56:42 - Feat.: 0 - Title: Prodiho návrat na taliansku scénu
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 18:06