StoryEditor

Tatry pre akcionárov zlacneli

23.08.2013, 00:00
Turistický holding Tatry Mountain Resorts včera znížil hodnotu akcií.

„Čo do Tatier vložíte, to vám vrátia, a to hneď trikrát...“ Aj takto pred troma rokmi presviedčala spoločnosť Tatry Montain Resorts vo veľkom Slovákov, aby si kúpili akcie spoločnosti a stali sa „vlastníkmi Tatier“. Spoločnosť, ktorú založila skupina J&T, sľubovala každoročné dividendy, zhodnocovanie majetku a akcií aj výhody akcionárskeho klubu. Po včerajšku sa tisícom Slovákov, ktorí sa nechali ponukou zlákať, skresala nominálna hodnota akcií z 33 na sedem eur. Aj keď im spoločnosť sľúbila rozdiel preplatiť, potrebnú sumu zatiaľ nenašla. Chýba jej 70 miliónov eur. 


Úspory na daniach
Žiadosť akcionárov, ale aj úspora na daniach. To boli dôvody, ktorými šéf TMR Bohuš Hlavatý odôvodňoval zníženie hodnoty a základného imania firmy. TMR sa rozhodla čiastočne vyplatiť akcionárov a vrátiť sa k financovaniu cez úvery, resp. dlhopisy, čo je dnes lacnejšia cesta, ako sa dostať ku kapitálu. Plánovala preto vydať dlhopisy za 180 miliónov eur a z nich zaplatiť akcionárom za pokles hodnoty ich akcií. „Cudzí kapitál je pre spoločnosť lacnejší ako vlastný,“ vysvetľuje nezvyčajný krok analytik X-Trade Brokers Kamil Boros. Akcionári však vedenie naplno nevypočuli. Schválili vydať dlhopisy len za 110 miliónov.

Ponúkať dlhopisy má aj J&T
„Budeme zrejme musieť zvolať ďalšie valné zhromaždenie, kde musíme zohnať zostávajúcich 70 miliónov eur na vyplatenie akcionárov,“ pripúšťa nezdar Hlavatý. Obavy, že by peniaze nenašli, v holdingu nemajú. „Získali sme garanciu J&T, že dlhopisy nám pomôžu umiestniť,“ povedal pre HN finančný riaditeľ TMR Jozef Hodek. Bežným akcionárom, ktorí chceli na Tatrách zbohatnúť, ostane len možnosť kúpiť si dlhopisy.

Akcionári včera odmietli návrh vydať dlhopisy za 180 miliónov eur a namiesto toho povolili firme emitovať dlhopisy „len“ v hodnote 110 miliónov eur. Dôvodom bola údajne rôzna interpretácia stanov podľa dvoch rôznych právnych názorov na povolenú výšku zadlženia.

Zmena stanov?
Šéf Predstavenstva TMR Bohuš Hlavatý hovorí, že akcionári využili právo vybrať si medzi stopercentnou právnou istotou a ponechaním istého teoretického rizika. Zároveň však priznáva, že problém teraz bude musieť riešiť a asi zvolá ďalšie valné zhromaždenie. „Využijeme čas, aby sme našli spôsob, ktorý prednesieme akcionárom," povedal. Aj keď nenačrtol konkrétne alternatívy riešenia, nemožno vylúčiť, že bude žiadať o zmenu stanov. Na včerajšom zhromaždení sa zúčastnili akcionári zastupujúci 89 percent majiteľov TMR.

Všetko na akcionárov
Finančný riaditeľ TMR Jozef Hodek tvrdí, že priame zdroje na prevádzku či investície firma z operácie nezíska. „Všetko pôjde na vyplatenie akcionárov,“ spresňuje. Hodek priznáva, že touto operáciou klesnú terajšie hodnoty zisku. „Ale samotná výkonnosť spoločnosti generovať tržby ostáva, respektíve stále rastie. Na samotnej spoločnosti sa nezmení nič. To, čo sme investovali, to rastie a bude rásť,“ povedal. Súčasnú dobu označil ako dlhopisovú dobu.

Spomínajú miliardu
Podľa Hodeka TMR doteraz uskutočnil investície približne za 190 miliónov eur. Koľko na ne vyčlení na najbližšie obdobie, si podľa neho presne nestanovuje. „Môže to byť i miliarda eur, ale pokojne len desať miliónov. Aj keď predpokladám expanzívnejšie varianty,“ povedal. Relatívne široký rozptyl investičných alternatív vysvetľuje Bohuš Hlavatý. „Konkrétne investície zvážime podľa vývoja návštevnosti. Tá rozhodne, či napríklad v Tatranskej Lomnici budeme potrebovať novú lanovku a kedy,“ povedal. Najistejšie investície sa však podľa neho javia do ubytovacích kapacít v Jasnej, kde ich je stále nedostatok.

Zdroje investícií chce TMR hľadať v ziskoch a úveroch. „Ako bol napríklad nedávny 30-miliónový úver od Tatra banky,“ spresnil Hodek. Tu uviedol pozitívny vplyv projektu Špindlerovho Mlýna. „Hoci sme tam ešte neinvestovali, už generujeme výnosy,“ povedal. Zmenu hodnoty akcií TMR využila firma Kuponka, ktorá akcionárom TMR rozoslala ponuky na kúpu akcií za 26 eur. TMR tento postup označila ako pokus poškodiť dobré meno firmy. Včera však na zhromaždení tento prípad výraznejšie neriešili.

01 - Modified: 2004-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôsledky privatizácie 02 - Modified: 2004-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecký súd je preťažený 03 - Modified: 2004-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: eTel Slovensko už vyrovnal vlaňajšie príjmy 04 - Modified: 2004-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KarstadtQuelle stojí pred novým rizikom
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:15