StoryEditor

Známy slovenský distribútor kníh mieri do konkurzu

24.06.2013, 00:00
Jedna z najväčších knižných distribúcií na Slovensku -- TK Belimex -- mieri do konkurzu.

Návrh na takéto riešenia dalo vydavateľstvo Marenčin PT. „TK Belimex nám nevyplatil približne 35-tisíc eur za predané knihy,“ vysvetlil pre HN Albert Marenčin, majiteľ vydavateľstva Marenčin PT. A nie je sám, komu táto distribučná sieť kníh dlhuje. TK Belimex napríklad nezaplatila ďalších 370-tisíc eur Ottovmu nakladateľstvu.

V čase vzniku týchto záväzkov stál na čele distribučnej siete Peter Šimka. Ten prevzal firmu pred dvoma rokmi a tvrdí, že za vznikom dlhov stálo zle riadenie spoločnosti v minulosti – nerobili sa inventúry a zmluvy s dodávateľmi boli neprehľadné.

Pripomeňme, že aj Šimka stihol predať TK Belimex pred niekoľkými týždňami iným majiteľom. O konkurze spoločnosti by mal súd rozhodnúť v najbližších dňoch.

Peter Šimko poukazuje tiež na to, že firma pred ich vstupom nikdy v 20-ročnej histórii nerealizovala inventúru. „Pri príprave na inventúru sme identifikovali čoraz väčšie nezrovnalosti. Aby bola istota, že dáta sú v systémoch korektné, a nakoľko sme nemali vedomosť, že fyzicky boli niekedy hodnoverne preverené, vyzvali sme všetkých dodávateľov, aby doložili základný vlastnícky a účtovný dokument – dodací list. Prekvapujúco – len minimálny počet dodávateľov bol schopný predložiť dodacie listy, ktoré by potvrdzovali korektnosť evidenčných stavov.“

Miliónové dlhy
Vydavatelia odkrývajú aj ďalší rozmer dlhov. „Ešte väčším problémom pre nás je však fakt, že nám drží a nechce vrátiť zhruba 35-tisíc kníh v hodnote približne 150-tisíc eur,“ vysvetľuje Albert Marenčin, majiteľ vydavateľstva Marenčin PT.

Ako hovorí šéf Združenia vydavateľov a kníhkupcov Daniel Kollár, suma za neuhradené faktúry distribútora predstavuje 1,5 milióna eur, zadržiavané knihy sú v hodnote ďalších päť miliónov eur. Celkovo TK Belimex dlhuje päťdesiatke vydavateľov. A to je reč len o slovenských vydavateľoch, ďalšie peniaze dlhuje aj českým vydavateľom, pripomína denník Sme, ktorý o problémoch TK Belimex informoval ako prvý.

Podľa našich zistení bol Belimex v roku 2011 na predaj za jedno euro.

To by znamenalo, že TK Groupe, ktorá Belimex kupovala, o dlhoch a problémoch firmy vedela a napriek faktu, že ju „lacno kúpili“, peniaze mali investovať do urovnania dlhov. Len na doplnenie – TK Belimex, ktorá ešte donedávna patrila pod skupinu TK Groupe, by ste dnes hľadali v Obchodnom registri SR zbytočne. Bola totiž premenovaná na TLP media plus.

Predaný za euro
Ako zistili HN, najväčšie ťažkosti TK Belimex spôsobil slovenskej firme Ottovo nakladateľstvo (jej majiteľom je české vydavateľstvo Ottovo nakladatelství). Konateľ slovenskej firmy Vlastimil Svoboda potvrdil, že len im dlhuje na faktúru 370-tisíc eur, a okrem toho im drží knihy vo fakturačnej hodnote 3,4 milióna eur.

Na našu otázku, čo podľa neho stojí za dôvodom, že im aspoň knihy neboli vrátené, reagoval, že nevie.

„Keď sme chceli vrátiť knihy, boli sme doslova šikanovaní tým, že vrátenie kníh podmieňuje predložením dodacích listov za celú dobu histórie. Napriek tomu, že stavy zásob boli pravidelne odsúhlasované, sme im všetko vydokladovali. Zásielku s dodacími listami ani neotvorili a poslali nám ju späť,“ prezrádza Svoboda.

Knižný biznis funguje inak ako bežný obchod. Vydavateľ vydá knihu, ktorú poskytne do predaja distribútorovi. Ten ju následne ponúkne do kníhkupectiev. Vydavateľ sa k svojim peniazom dostane až po tom, čo sa knihy predajú a sú mu následne vyfakturované. V tomto prípade je teda odberateľom kníh od dodávateľov obchodná spoločnosť TK Belimex. Tá nakupuje knihy, a následne ich predáva spoločnosti TK Libri. 


menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 18:00