StoryEditor

SIS oznámila aj konkrétne mená

28.06.2004, 00:00

Informácie o korupcii pri udeľovaní poľnohospodárskych dotácií, ktoré zhromaždila Slovenská informačná služba, sú veľmi konkrétne. "Upozorňovali sme aj na konkrétne mená, konkrétne osoby, ktoré sú podozrivé z prijímania úplatkov," uviedol pre HN hovorca SIS Vladimír Šimko. Úplatky, ktoré inkasovali úradníci rezortu pôdohospodárstva, dosahovali podľa SIS od desiatok až po stovky miliónov korún ročne.
"Poslali sme v rokoch 2002 až 2004 celkovo 14 oznámení ministerstvu pôdohospodárstva, ministerstvu financií, policajnému prezídiu a ministerstvu vnútra," povedal Šimko. Dodal, že pokiaľ ide o závery, súčasný zákon neukladá inštitúciám povinnosť spätne SIS informovať o výsledkoch vyšetrovania zistených skutočností. Pripravuje sa však nová legislatíva, podľa ktorej by inštitúcia, ktorej SIS pošle takéto oznámenie, mala povinnosť SIS informovať, ako bude postupovať.
Hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Katarína Czajliková priznala, že časť vyšetrovaných prípadov sa týka udeľovania dotácií už za súčasného ministra Zsolta Simona. Vysvetlila, že treba prihliadať na to, že pravidlá udeľovania dotácií sa tvoria v závere roka a priebežne ich nemožno meniť. Ministerstvo podľa Czajlikovej vykonalo niekoľko opatrení na elimináciu subjektívnych a neoprávnených zásahov do procesu priznávania dotácií, okrem iného doplnilo plán finančnej kontroly. Dodala, že zistenia SIS v súčasnosti preveruje rezortná sekcia kontroly, kontrola však zatiaľ nie je ukončená. Prvé prípady by mohli byť uzatvorené v priebehu niekoľkých dní až týždňov.
Informácie o korupcii pri udeľovaní agrodotácií od tajnej služby vyšetruje podľa hovorkyne Prezídia Policajného zboru Magdy Krasulovej aj polícia a ak zistí trestnoprávnu zodpovednosť konkrétnych osôb, bude o tom verejnosť informovať.
Slovenská informačná služba podľa Šimka už v roku 2000 upozornila, že netransparentné pravidlá na prideľovanie agrodotácií vytvárajú korupčné prostredie, pretože umožňujú subjektívne rozhodovať o tom, ktorý žiadateľ dotáciu dostane a ktorý nie. SIS zároveň odporúčala nové pravidlá na prideľovanie dotácií, ktoré by korupciu podstatne obmedzili. Náprava však nastala až v máji 2004, keď sa na Slovensku začali uplatňovať pravidlá Európskej únie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 05:23