StoryEditor

Menším firmám hrozí riziko

24.06.2013, 00:00

Daňové priznanie už nemusí stáť pár desiatok eur, ale niekoľkonásobne viac. Takýto scenár hrozí od budúceho roka pre menšie firmy, ktoré si doteraz na prípravu daňových dokladov najímali externých účtovníkov. Po novom by im priznania mohli podávať iba daňoví poradcovia, a za tých si firmy musia platiť často viac.
S novinkou prišla Slovenská komora daňových poradcov. Je rozdiel, ak sa údaje do daňového priznania spracujú kvalifikovane, alebo iba mechanicky presunú, zdôraznil pre HN prezident komory Michal Chovan.

Aj pre lepšiu kvalifikáciu sú poradcovia pre firmy drahší. Podľa majiteľa účtovnej a poradenskej kancelárie Libertax Consulting Petra Furmaníka sa tak firmy musia pripraviť na vyššie náklady. „Pričom tisíckam účtovníkov hrozí strata živobytia.“ Pripomeňme, že daňových účtovníkov je na Slovensku približne 80-tisíc.
Či takáto novela zákona o daňových poradcoch prejde, je v rukách rezortu financií. Ten zatiaľ odkázal len jediné – pripomienky vyhodnocujeme.

Ako však dodáva Chovan, v návrhu komory vôbec nie je, aby si daňovník nemohol vypracovať daňové priznanie sám alebo prostredníctvom vlastného zamestnanca. „Keďže v navrhovanej definícii daňového poradenstva je podmienkou odplata za túto činnosť.“

Okrem toho podľa poradcov už dnes platí, že ak daňové poradenstvo robí človek bez osvedčenia, dostane pokutu 33-tisíc eur. „Chýba tam však samotná definícia daňového poradenstva, preto je toto ustanovenie o pokute prakticky nevykonateľné,“ hovorí senior daňový poradca účtovnej spoločnosti, ktorá poskytuje aj daňové poradenstvo, Accace Miloslav Jošt. A práve tento problém chceli podľa neho poradcovia vyriešiť.

Problémom sú ceny
Aby sa však človek stal daňovým poradcom, vyžaduje si to od neho vyššiu kvalifikáciu a odbornosť. Ak by novinka prešla, mohol by sa podľa analytika NextFinance Jiřího Cihlářa výrazne znížiť počet chýb v daňových priznaniach.

Na druhej strane je však podľa odborníkov riziko, že poradcovia si budú diktovať ceny na trhu. „Je to klasický pokus komory obmedziť vstup na trh a zvýšiť tak cenu vytvorením monopolnej renty na úkor zákazníkov,“ hovorí analytik Ineko Peter Goliáš. Dodáva, že okrem toho návrh aj negatívne vplýva na hospodársky rast a zamestnanosť.
Mnohí účtovníci by totiž mohli prísť o prácu. Účtovníci, ktorí by totiž chceli získať oprávnenia na podávanie daňových priznaní, by si museli podľa analytika Nadácie F. A. Hayeka Tomáša Púchleho pripraviť najmenej 990 eur.

Skončia účtovníci?
A takáto suma môže byť pre časť účtovníkov problém. Aj preto Furmaník očakáva, že časť z nich skončí. Podľa posledných údajov Štatistického úradu ich pritom na Slovensku pracuje viac ako 80-tisíc. Externe ich pritom najčastejšie využívajú malé firmy či živnostníci, ktorí si nemôžu dovoliť platiť človeka navyše.

Ako pritom dodáva analytik INESS Radovan Ďurana, práve sektor daňového poradenstva by mal byť maximálne deregulovaný. „Daňoví poradcovia by mali o zákazníka súťažiť kvalitou, nie pečiatkou. Tak, ako si občan vie bez pečiatky vybrať zámočníka či pekára, niet dôvodu si myslieť, že si nebude vedieť vybrať daňového poradcu.“
Podľa neho občan a daňový poplatník potrebuje hlavne zásadné zjednodušenie daňovej legislatívy, a nie posilňovanie postavenia registrovaných poradcov.

Do akej miery bude návrh úspešný, zatiaľ nie je isté. Pripomienku komory totiž rezort financií vyhodnocuje. „Ministerstvo financií SR sa k predmetným pripomienkam vyjadrí v rámci vyhodnotenia medzirezortného pripomienkového konania.“

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:57