StoryEditor

Najdrahší obed v štáte chystá minister školstva

27.08.2013, 00:00
Najdrahšie obedy zabezpečí svojim podriadeným minister školstva Dušan Čaplovič.

V súťažných podmienkach, ktoré rezort zverejnil na webe, sú ochotní za jeden obed zaplatiť od 6,6 do 13,2 eura. Vybraná firma sa postará o stravovanie 200 zamestnancov ministerstva, zákazku dostane na tri roky.

Len spodná cenová hranica u Čaploviča je dvojnásobkom sumy, ktorú dávajú ostatné ministerstvá na obedy svojim úradníkom. Priemerná cena sa u nich pohybuje na troch eurách. „To je cena aj s tým exkluzívnym koňakom ako aperitívom k obedu,“ poznamenal riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. Naráža na prípad z nedávnej minulosti, keď Čaplovič nakúpil 76 fliaš drahého alkoholu – jedna fľaša za 70 eur. Obedy nebudú až také drahé, ubezpečuje rezort školstva – sumu sa počas súťaže budú snažiť stlačiť nižšie.

 

„Vo vestníku verejného obstarávania je uvedená len predpokladaná hodnota zákazky, takže to nemôžete takto počítať,“ reagovali nám z tlačového oddelenia ministerstva. Vo vestníku je uvedená predpokladaná suma od milióna do dvoch miliónov eur za tri roky. Pri prepočte na cenu za jeden obed sme vychádzali že faktu, že ide o 200 zamestnancov a jeden rok má 250 pracovných dní.


Tajomné firmy
Obedy má zabezpečovať externá firma. Podklady k vyhlásenému tendru si už vyzdvihlo päť záujemcov. O ktoré ide, nám z dôvodu, že výberové konanie nebolo ukončené, ministerstvo neposkytlo. Nie je zatiaľ ani známe, koľko si budú na tieto obedy doplácať úradníci. Spravidla si totiž aj na ostatných ministerstvách zamestnanci hradia asi tretinu sumy, ktorú na ne dá štát.

Napríklad ministerstvo zdravotníctva, ktoré sídli neďaleko budovy školstva, má na obedy pre zamestnancov tiež externého dodávateľa. Ide o spoločnosť Sodexo, ktorá stravovanie zabezpečuje v jedálni ministerstva. „Cena obedov je 3,36 eura,“ potvrdila nám hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Z tejto sumy si jedno euro hradí zamestnanec.

Nezvyčajný súťažný dialóg
Okrem ceny je na Čaplovičovom nákupe stravovania nezvyčajná aj forma verejného obstarávania. Ministerstvo zvolilo cestou súťažným dialógom, nie verejnú súťaž. Zákon ho však podľa odborníkov umožňuje využívať iba pri zložitých projektoch, keď je potrebné nájsť najvhodnejší spôsob na uspokojenie potrieb obstarávateľa. Šípošovi sa postup ministerstva vôbec nepozdáva. „Podľa našich dát od roku 2009 prebehlo takmer 140 tendrov na stravovanie, súťažný dialóg sa nerobil ani raz.“

Na nevhodnú formu upozorňuje aj poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. Podľa neho umožňuje obstarávateľovi, že nemusí mať vopred jasné a jednoznačné kritéria, čo dáva priestor manipulácii v prospech vopred vybranej firmy. „Neviem si predstaviť situáciu, kde zabezpečenie stravovania nie je možné vyriešiť verejnou súťažou,“ dodal Beblavý. Ministerstvo tvrdí, že to možné nie je, pretože nevedia „vopred definovať spôsob poskytnutia, obsah dodania a rozsah dodania obedov“. Obhajujú sa Zákonníkom práce. „Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať pre zamestnancov vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti.“

V súťažných podkladoch, ktoré vypracovalo ministerstvo, vidia odborníci diskriminačné podmienky. Uchádzač totiž musí predložiť opis a fotografie prenosových nádob konkrétnej značky. „Uvedenie značky prenosových nádob je protizákonné,“ povedal Šípoš. Podľa ministerstva nejde o značku, ale typ nádoby. Na motiváciu potenciálnych dodávateľov chce ministerstvo využiť aj možnosť opcie, teda opätovného predĺženia zmluvy. Firma, ktorá súťaž vyhrá, tak môže dostať zákazku na viac rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 17:45