StoryEditor

Baťovci nám dali ponuku. Za odškodné bude práca

19.09.2013, 00:00
Baťovci ponúkajú štátu obchod. Dajte nám odškodné, my zamestnáme Slovákov.

Časť získaných peňazí chcú totiž použiť na expanziu americkej softvérovej firmy Visible Systems na Slovensko, ktorej spoluvlastníkmi sú potomkovia Baťovcov.

„Podstatnú časť peňazí by sme radi preniesli do vytvorenia pracovných pozícií s vysokou technologickou pridanou hodnotu,“ potvrdil včera v Bratislave John G. Nash (na snímke), vnuk niekdajšieho šéfa obuvníckeho impéria Baťa Jana Antonína Baťu. Od Slovenska prišil žiadať odškodné za majetky, ktoré im znárodnilo po roku 1945 Československo. Ako Nash hovorí, majú hodnotu niekoľkých miliárd eur.

Podľa Nasha by v hre okrem softvérovej investície bolo aj vybudovanie Univerzity Jana Antonína Baťu vo Svite či v Partizánskom.

Ako Baťov vnuk John G. Nash HN potvrdil, Slovensko má na podnikanie v IT ideálne podmienky. Podľa manželky Johna G. Nasha Diany Nash Verral, by investíciu zvažovali aj v prípade, že by odškodné nedostali. Túto možnosť však nepripúšťajú. Optimisticky veria, že štát vyjde ich žiadosti o poskytnutie náhrady v ústrety. „Verím, že si štát obojstrannú výhodnosť odškodnenia uvedomí. Časť peňazí by sme vrátili na Slovensko a znovu vybudovali časť impéria, ktoré tu starý otec mal,“ pokračuje John G. Nash. Okrem IT by chcel založiť aj Univerzitu Jana Antonína Baťu v baťovských mestách. Tými sú na Slovensku Partizánske a Svit.

Súkromné majetky nechcú
A práve tieto mestá pozorne sledujú otázku vyrovnania. Vybudovalo ich práve baťovské impérium. Okrem fabriky postavili aj domy pre zamestnancov a množstvo ďalších nehnuteľností. Tie by mohli byť v hre ako druhá forma odškodnenia. „Nie sme tu preto, aby sme niekomu strpčovali život. Akými nehnuteľnosťami by boli moji klienti odškodnení, by určil štát. Predpokladám, že by šlo o majetky, ktoré má v rukách,“ hovorí jeden z advokátov Baťovcov Robert Cholenský. Napríklad na púchovské pozemky patriace Continentalu či pozemky Letiska Poprad Tatry by tak nemali dosah.

Bojnický zámok je v správnych rukách
Baťovi potomkovia vyvrátili aj fámy o tom, že si prišli po Bojnický zámok, ktorý im v minulosti takisto patril. „Jan Antonín Baťa by bol určite spokojný s tým, ako zámok v súčasnosti funguje a že sa prestal rozkrádať. Chcel by, aby to tak ostalo aj naďalej,“ vysvetľuje manželka Johna G. Nasha Diana. V hre by však podľa tvrdení jej polovičky mohol byť názov Partizánskeho, bývalých Baťovian. „S predstaviteľmi mesta sme sa rozprávali o zmene názvu na Partizánske-Baťovany. Určite by sa nám to páčilo,“ povedal vnuk zakladateľa mesta. Teraz je na ťahu štát. Ten sa zatiaľ o žiadosti o odškodné nevyjadruje. Baťovci potvrdili, že ich žiaden štátnik nekontaktoval. Veria však v pozitívnu reakciu a počkajú si na ňu.

01 - Modified: 2005-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čas pre mamutie koncerty pod holým nebom 02 - Modified: 2005-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Včielka z Východu
01 - Modified: 2024-03-01 09:59:58 - Feat.: - Title: Dovolenky pokračovali aj pri nepokojnej sopke. Organizátori zájazdov musia vyplatiť odškodné obetiam erupcie 02 - Modified: 2024-02-28 20:25:54 - Feat.: - Title: Tisíckam obetí ugandských milícií patrí rekordné odškodné 52 miliónov eur, povedal Medzinárodný trestný súd 03 - Modified: 2024-02-23 13:27:47 - Feat.: - Title: Krivda stará desaťročia. Poslanec Pollák verí, že parlament podporí odškodnenie za nezákonné sterilizácie 04 - Modified: 2024-01-28 11:30:00 - Feat.: - Title: Muža poslala umelá inteligencia neprávom za mreže. Tam ho po pár hodinách brutálne zmlátili a znásilnili 05 - Modified: 2023-11-10 10:17:39 - Feat.: - Title: Za prieťahy sudcu Zimányiho zaplatil štát už vyše 40-tisíc eur. Ústavný súd tvrdí, že v talári zlyhal
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:35