StoryEditor

Už prišli bagre. A pýcha Bratislavy sa začína strácať

10.07.2013, 19:15
VIDEO | Tehelné pole bude už o pár dní minulosťou. Práce na jeho búraní začali.

Pneumatické kliešte sa zahryzli do múru medzi hracou plochou pod tribúnou. Žltý bager vydrapil zo zóny za bránou betónovú platňu aj s podstavcami na sedadlá pre divákov. To bol začiatok. Búranie bratislavského štadióna na Tehelnom poli sa po 39 mesiacoch odkladov spustilo. Dôvod je už tiež jasný. Konečne. Do roku 2016 na jeho mieste vyrastie Národný futbalový štadión.

Najprv hviezdy, potom bezdomovci
„Tu, kde stojím, dribloval s loptou hviezdny Brazílčan Garrincha z geniálneho útoku s Pelém a Pepem,“ hovorí 79-ročný obranca a dlhoročný kapitán Slovana Anton Urban. Spolu s ďalšími veteránmi belasého futbalu sa prišiel rozlúčiť so štadiónom, ktorý zažil skandovanie desiatok tisíc fanúšikov či veľkolepé oslavy ligových a pohárových titulov. Zo slávneho štadióna, ktorý hostil Real Madrid či Neapol, je dnes ruina. Pod VIP lóžou vyrástol stredne veľký hájik, niektoré steny sa prepadávajú, všade sú stopy po bezdomovcoch.


S pomocou štátu
Tehelné pole postavili ešte počas druhej svetovej vojny. Nový štadión s kapacitou 22-tisíc miest postaví spoločnými silami štát a súkromný investor – podnikateľ Ivan Kmotrík. Vláda Roberta Fica prisľúbila na výstavbu 27 miliónov eur. „Spoluúčasť vlády vítame v akomkoľvek pomere,“ vyhlásil majiteľ Slovana Kmotrík. Financovať by mal zvyšných 60 % ceny štadióna a prevádzku štadióna. Súčasťou projektu sú aj bytové a administratívne priestory. Štadión bude domovom Slovana a Slovenského futbalového zväzu, zápasy tu bude hrať aj naša reprezentácia.

Generačná výmena
Samotné búranie potrvá asi štyri mesiace. Futbaloví veteráni pri pohľade na bagre nesmútia. Tvrdia, že staré musí dať priestor novému. „Je to miesto, kde sa odohralo veľa krásnych zápasov, vyrástli tu mnohé trénerské aj hráčske osobnosti, ale minulosť odchádza a prichádza budúcnosť, dúfajme, že ešte krajšia,“ dodal bývalý reprezentačný tréner Jozef Vengloš.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 16:41