StoryEditor

Žitňanská získala lukratívne miesto vo Viedni

10.07.2013, 20:00
Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská získala pozíciu, o ktorej sníva väčšina právnikov.

Vládna funkcia otvára dvere k lukratívnym pracovným príležitostiam. Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) získala pozíciu, o ktorej sníva väčšina právnikov. Do zoznamu rozhodcov ju zapísal Viedenský arbitrážny súd – bude tak riešiť obchodné spory.

Žitňanská pripúšťa, že zavážila jej politická minulosť. „Na začiatku vám to môže pomôcť. Pokiaľ by však prípad nebol spracovaný dobre, druhý nepríde.“ Raketovo teda zrejme pôjdu hore jej mimoposlanecké príjmy. Zinkasovať má až do päť percent z hodnoty sporu. Na viedenskú arbirtáž putujú kauzy od stoviek tisíc eur až do desiatok miliónov.
Žitňanská už pracuje aj pre medzinárodnú advokátsku kanceláriu Taylor Wessing. Tvrdí, že kumulácia funkcií jej poslaneckú prácu neobmedzí. Iný názor však majú jej poslaneckí kolegovia z KDH. „Dobré skúsenosti máme len s jednou funkciou,“ tvrdí poslanec Pavol Abrhan.

Na viedenskom arbitrážnom súde pôsobí celkovo šesť rozhodcov zo Slovenska. Lucia Žitňanská nahradila súčasného ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorý sa pozície vzdal kvôli vstupu do politiky. Podľa Andreja Leontieva z kancelárie Taylor Wessing bývalá vládna funkcia Žitňanskej aj vo Viedni pomôže.

 

Práca snov vo Viedni 

Viac o téme nájdete
v zajtrajších Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 22:34