StoryEditor

Draghi varoval špekulantov (komentár)

02.08.2013, 09:04
Draghi ponechal sadzby na nezmenené a zopakoval, že zostanú nízko po dlhú dobu.

Americký akciový index S&P 500 sa prvý krát v histórii dostal nad úroveň 1700 bodov. Niet sa čomu čudovať, veď mnohé akciové tituly zaznamenávajú tiež historické maximá, alebo aspoň prekračujú tohtoročné cenové vrcholy.

Trhom pomohli vyjadrenia predstaviteľov FOMC o tom, že FED aktuálne nerozmýšľa o znížení QE z 85 mld. USD mesačne. A táto taktika sa aj naďalej vypláca. Výrobný sektor Spojených štátov, ktorý tvorí až 12 % tamojšieho HDP, sa dostal na dvojročné maximá, na úroveň 55.4 bodu a prekonal tak júlový údaj o skvelých 4.5 bodu. Druhým skutočne pozitívnym číslom z americkej ekonomiky je iba 326 tis. nových žiadostí o dávku v nezamestnanosti, ktoré tak poklesli až na 5-ročné minimá! Piatkové NFP tým pádom sľubujú možné prekvapenie a očakávaných 184 tis. nových pracovných miest mimo poľnohospodárstva môže byť výraznejšie prekonaných. Miera nezamestnanosti by mala znova poklesnúť na 7.5 %.

Odhady FED-u o pozitívnom smerovaní ekonomiky USA sa tak potvrdzujú a v druhej polovici tohto roka by najväčšia ekonomika sveta práve vďaka monetárnej politike banky mohla vzrásť ešte výraznejšie.

Trio hlavných indexov ukončilo seansu v slušných ziskoch (Dow +0.82 %, S&P +1.27 % , Nasdaq +1.36 %), k čomu dopomohla aj druhá najvýznamnejšia centrálna banka sveta ECB. Draghi ponechal sadzby na nezmenenej úrovni 0.50 %, pričom zopakoval, že sadzby zostanú nízko po dlhú dobu a dokonca sa uvažuje aj o ich znížení. Oproti minulej tlačovke však zašiel ešte ďalej, keď varoval tých, ktorí by chceli špekulovať na zvýšenie sadzieb v krátkom čase.

Okrem toho sa vyjadril, že eurozóna je z najhoršieho vonku a väčšina dôležitých ukazovateľov sa zlepšuje, napr. miera nezamestnanosti mierne klesá už druhým po sebe idúcim mesiacom. To ocenili aj európske akciové trhy, ktoré končia obchodný deň nasledovne: DAX +1.63 %, CAC +1.25 %, FTSE +0.92 %.

Holubičí slovník Draghiho zamával aj s eurodolárom, ktorý poklesol o celú jednu figúru a pokles zastavila až úroveň 1.32 EURUSD. Dolár bodoval aj na crosse s japonským jenom, keď si pripísal 1.71 % rast a z otváracej hodnoty 97.88 USDJPY vyletel až na 99.57 USDJPY.

Okrem toho zaujali americké štátne dlhopisy, ktorých výnos opäť výraznejšie rastie. Plus 14 bázických bodov znamená aktuálny 2.72 % výnos na kľúčových 10-ročných cenných papieroch.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:51