StoryEditor

Dubnica dostane prácu aj byty

26.07.2013, 00:00

Traja investori, stovky pracovných miest a nový realitný projekt. Na toto všetko sa môžu tešiť Dubničania v najbližších mesiacoch. V Novej Dubnici má totiž vyrásť priemyselná zóna. „Sme priebežne dohodnutí so zahraničným investorom, ktorý má veľký záujem sa v zóne usadiť,“ potvrdil pre HN primátor mesta Peter Marušinec. O akú firmu ide, prezradiť nechcel. Vytvoriť by však mala 200 pracovných miest v oblasti ľahkého spracovateľského priemyslu. V novej zóne by nemala byť jediná, záujem o Novú Dubnicu mali podľa Marušinca prejaviť aj ďalšie dve firmy.

A práve v tom vidí príležitosť jeden zo zakladateľov politickej strany Smer Bohumil Hanzel. „Máme informácie, že do mesta prídu noví investori. S tým rátame,“ odpovedal Hanzel na otázku, čo ho motivovalo k investícii. Jeho realitná spoločnosť Realitka 4UV chce v tesnej blízkosti mesta predávať pozemky, na ktorých majú do šiestich rokov vyrásť rodinné domy, bytovky a stovky parkovacích miest. Preinvestovať chce štyri milióny eur.

Niekdajší politik a jeden zo zakladateľov Smeru Bohumil Hanzel známy najmä z káuz odhaľovania financovania tejto strany sa rozhodol staviť kartu na developerstvo. V Novej Dubnici chce realizovať koncept takzvaného švédskeho satelitného mestečka.

Zaútočí 60 eurami 
Ako poslanec parlamentu Hanzel svojho času odnášal dôkazné dokumenty o podozrivom financovaní vládnej strany kvôli svojej ochrane aj na švédsku ambasádu. Práve v severskej krajine, v ktorej niekoľko rokov podnikal, sa inšpiroval pri svojom projekte. „Švédske satelitné mestečko je kilometer od mesta, zároveň však v obkolesení prírody. V našom prípade kopca a lesa,“ vysvetľuje Hanzel. Jeho pozemky určené na projekt o ploche 24 hektárov navyše ležia v kopcovitom teréne na úpätí vrchu Slimáková. „Toto chceme využiť. Z každého domu bude výhľad na okolie, žiadny ho inému nezakryje,“ dodal. Požiadavku  má zabezpečiť maximálny limit dvoch horných podlaží. Projekt sa ukazuje ambiciózny aj čo do veľkosti. Hanzelova firma Realitka 4U chce lokalitu do šiestich rokov obsadiť 164 rodinnými domami a šiestimi bytovkami s 31 bytmi. To znamená 474 parkovacích miest.

Investície do prípravy územia firma vyčísľuje na štyri milióny eur. „Jednotlivé pozemky pre domy potom plánujeme predávať individuálnym záujemcom. Cena sa bude pohybovať okolo  60 eur za štvorcový meter,“ spresnil. Podľa Hanzela ide o cenu, ktorá projektu prináša rentabilitu, zároveň je však v regióne konkurenčná. „Nevidím to príliš ružovo,“ komentovala Hanzelov zámer Magdaléna Dobiášová z trenčianskej realitnej kancelárie DS reality, ktorá je skeptická v otázke úspechu satelitného mestečka. „Vidím, ako sa nehnuteľnosti predávajú. Najlepšie časy sú už za nami a nehnuteľnosti pôjdu skôr dole,“ skonštatovala.

Mieri na Trenčín 
Ako hlavný motív investície Hanzel uvádza plánovanú priemyselnú expanziu v meste. „Rovnako chceme osloviť ľudí zo susedného Trenčína či Ilavy,“ dodal. Hanzel tvrdí, že vďaka projektu pri maximálnom variante počtu domov štát na daniach a odvodoch získa 17 miliónov eur,“ povedal. Súkromné investície do domov a bytoviek tak môžu dosiahnuť 40 miliónov eur. Hanzel tvrdí, že registruje predčasný záujem ešte pred začatím developerských prác. Za dva mesiace od spustenia tejto možnosti sa predbežne zaregistrovalo 20 záujemcov. Kvôli projektu plánuje otvoriť zastúpenie Realitky 4U aj v Ilave, Nemšovej a Trenčianskych Tepliciach. „Realitka sa pritom zaoberá predajom nehnuteľností len tohto projektu,“ dodal. Tomáš Tišťan

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:04