StoryEditor

Merkelová kraľuje. Na čele silných žien je už tri roky

23.05.2013, 07:21
Autor:
TASRTASR
Magazín Forbes vyhlásil stovku najvplyvnejších žien planéty. Prvou je nemecká kancelárka.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová obhájila aj v tomto roku postavenie najvplyvnejšej ženy planéty, ako to vyplýva zo včera zverejneného rebríčka amerického magazínu Forbes. Pre šéfku spolkovej vlády v Berlíne je to tretie prvenstvo v tomto rebríčku v posledných troch rokoch.

Strieborná priečka patrí brazílskej prezidentke Dilme Rouseffovej a bronzová Melinde Gatesovej, manželke spoluzakladateľa počítačového impéria Microsoft Billa Gatesa.

V rebríčku si početnú prevahu udržali aj v tomto roku Američanky, medzi ktorými je najmladšou excentrická speváčka Lady Gaga na 45. priečke. Vôbec najstaršou ženou rebríčka je však britská panovníčka Alžbeta II., ktorej patrí 40. miesto.

Spomedzi Európaniek možno spomenúť módnu návrhárku Miucciu Pradovú z Talianska (58.), španielsku filantropku, investorku a spoluzakladateľku spoločnosti Zara Rosaliu Merovú (66.) alebo švajčiarsku podnikateľku ruského pôvodu Margaritu Louis-Dreyfussovú, šéfku rovnomenného koncernu, jednu z najbohatších Európaniek (70.).

V časoch obrovského významu špičkových technológií figurujú v rebríčku aj predstaviteľky koncernov a firiem ako IBM (Virginia Romettyová na 12. mieste), Xerox (Ursula Burnsová, 14. miesto), Hewlett-Packard (Meg Whitmanová, 15. miesto) alebo Yahoo (Marissa Mayerová, 32. miesto).

Viacero zástupcov má aj svet šoubiznisu, veď speváčkam Beyoncé a Shakira patria priečky 31 a 52, kým herečkám Angeline Jolieovej a Sofii Vergerovej 37. a 38. miesto. Moderátorke talkšou Oprah Winfreyovej patrí 13. priečka a britskej spisovateľke J. K. Rowlingovej 93. miesto.

Medzi deviatimi hlavami štátov je nováčikom v rebríčku juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, ktorá sa umiestnila hneď za TOP 10 na 11. mieste.

Celkovo má v rebríčku stovky najvplyvnejších žien sveta zastúpenie 26 krajín, vrátane Austrálie, Nového Zélandu, Číny, Indie, Thajska, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Turecka či afrických štátov Libérie, Malawi a Nigérie.

Desať najvplyvnejších žien sveta

Angela Merkelová, nemecká kancelárka
Dilma Rouseffová, prezidentka Brazílie
Melinda Gatesová, maželka zakladateľa Microsoftu Billa Gatesa
Michelle Obamová, americká prvá dáma
Hillary Clintonová, bývala prvá dáma USA a exšéfka americkej diplomacie
Sheryl Sandbergová, prevádzková riaditeľka Facebooku
Christine Lagardeová, predsedníčka Medzinárodného menového fondu
Janet Napolitanová, americká ministerka pre vnútornú bezpečnosť
Sonia Gándhíová, líderka Indického národného kongresu
Indra Nooyiová, výkonná riaditeľka PepsiCo
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 04:10