StoryEditor

Hlina na "kandidátke" KDH: Do parlamentu sa chce prekrúžkovať

24.10.2015, 18:21
Autor:
TASRTASR

Nové tváre aj mladú krv ponúka opozičné KDH svojim voličom v budúcoročných parlamentných voľbách. Definitívnu podobu kandidačnej listiny dnes schválila Rada KDH v Trnave. Kresťanskí demokrati sú prvou politickou stranou, ktorá zverejnila svojich reprezentantov do volieb.

Jednotkou bude tradične predseda Ján Figeľ. Nasledovať budú šiesti podpredsedovia Miroslava Szitová, Peter Belinský, Július Brocka, Ján Hudacký, Miloš Moravčík a Pavol Zajac. Do prvej desiatky sa zmestili aj dvojnásobný expredseda parlamentu Pavol Hrušovský, predseda poslaneckého klubu Pavol Abrhan a šéf KDH v Prešovskom kraji František Orlovský.

Nasledovať budú za Žilinský kraj Marián Faktor (bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne), za Trnavský Alojz Přidal a Košický Jozef Bobík (obaja poslanci NR SR). Nitriansky kraj bude reprezentovať v druhej desiatke Marián Radošovský, Banskobystrický kraj postavil Petra Muránskeho (obaja poslanci NR SR), Bratislavský kraj starostu Ružinova Dušana Pekára a Trenčiansky kraj komunálneho poslanca v Považskej Bystrici Mariána Sopčáka. Nasledujú prolife aktivistka Eva Grey, hlavný koordinátor Národného pochodu za život Marek Michalčík a prvú dvadsiatku uzatvára Albín Masleňák z Oravy.

Tretiu desiatku otvára šéf Kresťansko-demokratickej mládeže Slovenska Radovan Gondžúr, nasledujú Anna Neumannová, Stanislav Kahanec, Renáta Ocilková, Michal Slašťan, Nórbert Lukan, Lukáš Domin, Milan Majerský, exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik a prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka. Terajší najstarší poslanec Jozef Mikloško má pozíciu číslo 32.

Zo súčasných poslancov neprejavili záujem kandidovať Monika Gibalová a Jozef Mikuš. Ten sa spolu s europoslancom Ivanom Štefancom už stal členom KDH.

Poslanec NR SR Alojz Hlina, ktorý už dávnejšie vstúpil do klubu KDH, bude kandidovať zo 70. miesta. Za ním budú nasledovať štyria nominanti jeho politickej strany Občania. "Nám to v zásade bolo jedno, na ktorom mieste budeme. Je dobré, že sme spolu. Svieti zelená a ideme. Ak niečomu verím, tak piatackej fyzike, že pomer vydanej energie sa rovná pomeru prijatej. Ja som sa roboty nikdy nebál a ak si to niekto všimol, som rád," odvetil na otázku, či si trúfa sa z tohto priamo nezvoliteľného miesta prekrúžkovať. KDH a Občania ešte uzavrú predvolebnú dohodu a dohodu o povolebnej spolupráci.

Svoje miesto na kandidátke si našla aj bývalá novinárka a súčasná hovorkyňa KDH Nataša Žembová. O priazeň voličov zabojuje zo 100. miesta.

Figeľ považuje kandidátku za dôležitú ponuku a za pozvanie a predpoklad volebného úspechu. "Prijal som výzvu na vedenie tejto kandidátky s odhodlaním pre dobrý volebný výsledok s cieľom transformovať program KDH do vládneho programu, zastaviť vládu jednej strany a vytvoriť alternatívu voči populizmu, korupcii a zadlžovaniu národa," povedal Figeľ s tým, že urobí všetko pre to, aby KDH bolo vo vláde a počet jeho mandátov rástol.

Podľa jeho slov hnutie kandidátku výrazne omladilo, len v prvej dvadsiatke je desať ľudí, ktorí doteraz neboli poslancami. "To je potvrdenie celkovej obmeny, je to kombinácia skúsenosti a novosti. Táto zostava reprezentuje nové tváre vo vedení aj nových regionálnych lídrov," dodal Figeľ.

01 - Modified: 2007-10-22 09:49:52 - Feat.: 0 - Title: Čína musí urobiť viac pre zníženie obchodnej nerovnováhy s EÚ
01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 04 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 05 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 05:54