StoryEditor

Koniec recesie v eurozóne (komentár)

19.08.2013, 10:21
Eurozóna minulý týždeň príjemne prekvapila. Čísla ukázali, že sa po 18 mesiacoch dostala z recesie.

Týždeň sa začal bez makro dát a pondelok ovládali stroje. Utorok priniesol zvýšený ekonomický sentiment v Nemecku o viac ako 10 bodov na 44 bodov, čo je najvyššia hodnota od augusta 2010.

Najpozitívnejšie správy však prišli v strede týždňa z Európy, kde hrubý domáci produkt eurozóny konečne vzrástol za tri mesiace o 0.3%. Tento rast vymanil eurozónu z recesie, ktorá trvala 18 mesiacov. Údaje dokonca prekonali konsenzus, ktorý bol stanovený na rast iba o jednu desatinu percenta oproti poklesu naposledy -0.3% pri poslednom meraní. Ťahúňom sa zdá byť Nemecko, kde hrubý domáci produkt taktiež vzrástol ale až o 0.7% a zdolal konsenzus 0.6%. Európske akcie spokojne rástli na základe pozitívnych dát až do štvrtka, kedy USA začala sériu dobrých dát a investori si začali šuškať o termíne prvého QE taperingu.



Akcie na základe týchto špekulácií pri dobrých dátach začali klesať. Vo štvrtok prišli taktiež silné dáta spoza oceánu, kde počet novo podaných žiadostí o podporu v nezamestnanosti dosiahol 320 tis. oproti minulým 335 tis. a konsenzus 334 tis. tak bol prekonaný o 14 tis. žiadostí. Začali sa silné poklesy, ktoré podporil aj index spotrebiteľských cien v USA.

Tento index vzrástol presne o očakávaných 0.2% oproti minulému rastu 0.5%. Zdalo sa, že ekonomika USA sa opäť zlepšuje, preto investori posilnili špekulatívnu náladu ohľadom termínu prvého QE taperingu Fedu, ktorý očakávali v septembri. Ani priemyselná produkcia a výrobný index Philly Fedu svojimi zlými výsledkami nedokázali odvrátiť štvrtkový silný prepad akcií ani v Európe, a ani v USA. Komodity však reagovali zaujímavo.

Takéto špekulácie sú ako vieme podporou volatility na drahých kovoch a hlavne na zlate. Zlato vo štvrtok po silnom prepade doslova vybuchlo o viac ako 40 bodov a udržalo si cenu až do konca týždňa s miernym rastom. Striebro reagovalo podobne s 5.8% ziskom s cenou nad 23 dolárov za uncu, ktorú si taktiež udržalo až do konca týždňa. Pokles na akciách sa na koniec týždňa stabilizoval a zlé dáta z USA v podobe začatých stavieb, stavebných povolení a horšej spotrebiteľskej klíme spôsobili zmiešaný priebeh záveru týždňa s červeným koncom.

Z korporátnych akcií tento týždeň vyberáme dva tituly z Nemeckého súdka. Akcie nemeckej automobilky BMW si pripísali 4,47 percentný zisk za minulý týždeň po tom, čo sa predaje áut v Nemecku, Francúzsku a veľkej Británii opäť dostali do rastúceho trendu vďaka koncu recesii v 17 krajinách používajúcich spoločnú menu euro. Na stratovej strane sa ocitla druhá najväčšia aerolínia v Európe Deutsche Lufthansa. Tá poklesla o viac ako 4 percent, keď vykázala slabé hospodárske výsledky.

Podarilo sa jej len mierne zlepšiť náklady, avšak poklesol výnos a má nedostatok hnacích síl pre blízku budúcnosť. Na základe týchto správ agentúra Morgan Stanley znížila rating Lufthansy a akcie sa prepadli na 13.72 EUR Tento týždeň je na makroekonomické udalosti o niečo chudobnejší.

Pondelok a utorok sú ochudobnené o dáta z USA, dozvieme sa jedine bežný účet platobnej bilancie eurozóny a index cien domov vo Veľkej Británii, obchodnú bilanciu Japonska, index výrobných cien v Nemecku a veľkoobchodné tržby v Kanade. Americké dáta prídu na rad až v stredu, ktorá je pre zmenu ochudobnená o európske dáta. Dozvieme sa predaje existujúcich domov v USA, zásoby ropy, hlavný index Melbourne University v Austrálii a kvartálne inflačné očakávania na Novom Zélande.

Zvyšok týždňa prinesie Ifo podnikateľskú klímu v Nemecku, maloobchodné tržby v Taliansku, pôžičky vo verejnom sektore Veľkej Británie, konečný stav HDP, importné ceny a indexy nákupných manažérov Nemecka, index nákupných manažérov Francúzska, schválené hypotekárne úvery vo Veľkej Británii, predaje nových domov v USA a nakoniec spotrebiteľská dôvera eurozóny.

Tomáš Pán

junior analytik forexpro.sk

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:23