StoryEditor

Plánovali gigantické projekty, dnes im hrozí krach

11.06.2013, 00:00

Ešte v roku 2006 mali pred sebou projekčné práce pre tri mamutie zákazky v zahraničí. Dnes firme GasOil Engeeniring hrozí krach.
Doplatili na poľského väčšinového majiteľa. "Plány a kroky PBG vyzerali ako z rozprávky, no vtedy firmám pri takomto tempe hrozí prehriatie," priznáva riaditeľ firmy Marián Siska. Popradská firma už požiadala o ochranu pred veriteľmi. V ohrození je 140 miest pracovných miest.

GasOil sa zviditeľnil tým, že po zániku pološtátneho Naftoprojektu udržal v meste vysoko sofistikovaný biznis. Zamestnanci sú projektanti ťažobných, petrochemických či energetických celkov. Na to stavil aj stavebný gigant Grupa PGB, ktorý vo firme kúpil v roku 2006 väčšinový podiel. No kým Popradčania preň robili projekty, on sa finančne vyčerpal na akvizíciách a len im dlhuje milióny eur. To, že je v reštrukturalizácii, sa dozvedeli až z poľských novín.

Popradská firma GasOil dnes pripravuje reštrukturalizáciu, ktorú jej povolil aj súd. Dôvodom, prečo sa firma dostala do problémov, bolo podľa riaditeľa spoločnosti a spolumajiteľa 38-percentného podielu v GasOil Mariána Sisku neplnenie zmluvných záväzkov poľskej matky. Ako dcérska firma boli totiž zmluvne viazaní dodávať jej časť kontraktov. Tie logicky boli jedným z dôvodov akvizície.

Potopila ich matka
Problém však nastal, keď väčšinový vlastník, Grupa PGP, prestal v roku 2011 za dodávky platiť. "Zmluvné povinnosti aj kvôli bezpečnostnej stránke projektov sme však ďalej plnili," hovorí Siska. Tvrdí, že problém riešil nájdením investora, ktorý chcel podiel Poliakov odkúpiť. "Pred rokom však prišiel zvrat. Z novín sme sa dozvedeli, že PBG vstúpil do reštrukturalizácie, čo celý plán zastavilo," dodal. Záväzky PBG voči firme sa podľa Sisku pohybujú okolo 4,8 milióna eur.

Vstup PBG do firmy sa pritom spočiatku pre Poprad javil ako dobrý krok. Začal sa dodávkou projekčných prác pre tri mamutie projekty v celkovej hodnote 800 miliónov eur. Poľsko totiž plánuje obnoviť elektrárne v objeme výkonov 12 našich Mochoviec. PBG stavilo na túto kartu. Začalo skupovať energetické podniky, avšak akvizície sa mu nepodarilo ufinancovať. 

Smer Uzbekistan
Siska stavia ozdravný plán na nových kontraktoch. "Podiel prác pre PBG z niekdajšej polovice už tvorí len desať percent. Tieto kapacity využívame na nové projekty," spresnil. GasOil práve získal 2,5-miliónovú zákazku pre stavbu elektrárne v Argentíne. Rovnako podľa Sisku vstupuje do nových ťažobných projektov plynu v Turkménsku a Uzbekistane. "Teraz nám pomáha spolupráca s výrobcami turbín Solar Turbines, Rolls-Royce a GE. Otvárajú dvere do Strednej Ázie, kde je najviac príležitostí," hovorí Marián Siska. Podľa neho by tak 140 pracovných miest na Slovensku mohli uchrániť.

Kľúčové aktíva majú byť referencie. "Tie sú u nás dominantné. Ako dlžník sme odrezaní od štátnych tendrov, preto pôsobíme ako subdodávatelia iných. Tí naše referencie a know-how požadujú," povedal. Podľa Sisku reštrukturalizácia môže odblokovať aj predaj poľskej časti pre nového investora. Majiteľ PBG Jerzy Wiśniewski vďaka aktuálnym problémom skupiny po dlhých rokoch prudko opustil stočlenný rebríček najbohatších Poliakov magazínu Forbes. Ešte v tom 2012 bol s majetkom 125 miliónov eur štyridsiaty.
Tomáš Tišťan

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:26