StoryEditor

Mursí určite neodstúpi, Egyptu hrozí prevrat

03.07.2013, 14:34
Expret na Egypt Emanuel Beška z Ústavu orientalistiky SAV pre Hospodárske noviny.

V Egyptskej Káhire to vrie. V noci si strety vyžiadali 22 obetí a situácia sa stále vyostruje. Čo teraz hrozí? Môže to armáda vziať do vlasných rúk, keďže sa nedá nijako pohnúť s prezidentom?
Určite, jednou z možností je prevrat. Teraz sú však všetky možnosti otvorené. Nejaké zásadné utíšenie, aspoň v aktuálnej situácii, však nevyzerá v Egypte veľmi reálne. Pretože prezident nie je ochotný urobiť kompromisy a zdá sa, že opozícia je na tom podobne.

Prezident Muhammad Mursí hovorí, že napriek veľkým protestom a dvom desiatkam mŕtvych neodstúpi, chce sa za každú cenu udržať pri moci?
Mursí bol legitímne zvolený, takže ťažko od neho budeme očakávať, že sa po roku od nástupu bude chcieť vzdať vlády. To si myslím, že by bolo naivné očakávať jeho odstúpenie. Teraz sa kvôli tomu môže hocičo udiať aj v súvislosti s tým ultimátom, ktoré mu dala armáda. Predpokladať, že by dobrovoľne odstúpil, je dosť nepravdepodobné.

Čo môže byť dôvodom toho, že Egypťania sú nespokojní a takto vo veľkom protestujú?
Ide hlavne o to, že egypský prezident nesplnil očakávania, ktoré do neho obyvatelia vkladali. Chyba nebola ani tak v tom, že voľby pred rokom vyhralo Moslimské bratstvo, ale skôr v tom, akú politiku prezident Muhammad Mursí viedol. Egypťania chceli viac slobody, menej korupcie a väčšiu bezpečnosť vo svojej krajine. A to sa nestalo, prezident a vláda im to nesplnili.

Mali za ten rok od demokracie priveľké očakávania? Predtým boli dlhé roky pod vládou Husního Mubaraka...
Očakávania boli priveľké. V krajine ako Egypt, ktorá má veľké množstvo problémov, či už veľmi rýchly nárast obavyteľstva či nezamestnanosti mladých, či enviromentálne problémy, veľmi ťažko je možné tie nádeje naplniť.

Nakoľko by zhoršujúca sa siztuácia a hrozba prevratu mohli ovplyvniť turizmus?
Ide o viacero častí turizmu. Jednou z nich je prímorská turistika v oblasti Červeného mora. Najviac je teraz nepokojmi zasiahnutý Sinajský polostrov, kde sa už zásadne znížil počet turistov. Potom pokiaľ ide o okolie Hurghady, tá pravdepodobne nebudú problémy. Najviac sú postihnuté oblasti v okolí Nílu. Kvôli nepokojom chodia turisti ku pyramídam v Gíze v posledných rokoch už len na jednodňové výlety. V prípade, že tá situácia bude pokračovať, bude to pre turistov rizikovejšie.

 

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:52