StoryEditor

Najdlhšia deflácia a príchod kontroverzných taxikárov. Toto sú top udalosti pondelka

13.10.2014, 18:53
Autor:
RedRed
Týchto päť udalostí by vám dnes nemalo uniknúť.

Nobelovu cenu za ekonómiu získal francúzsky ekonóm Jean Tirole za teóriu o regulácii monopolov a prostredia, kde pôsobí malý počet veľkých hráčov. Ako prvý na svete sa začal zaoberať financovaním veľkých korporácií, spôsob, akým fungujú a kde sa berie ich trhová hodnota.

Komisia ocenila Tirolov prístup k výskumu korporácií. „Veľa priemyselných odvetví má pod kontrolou niekoľko silných korporácií, prípadne jeden monopol. Bez regulácie potom tieto trhy produkujú nežiadúce sociálne efekty, ako napríklad ceny, ktoré vyplývajú z nákladov, či neproduktívne firmy, ktoré prežívajú preto, že blokujú nové a efektívnejšie. Jean Tirole od 80.-tych rokov vnáša do problematiky kríz nový vietor. Jeho analýza firiem s trhovou mocou poskytuje jednotnú teóriu so zameraním na otázky centrálnej politiky - ako sa vlády vyrovnávajú s kartelmi či zlúčeniami a ako dokážu regulovať monopoly,“ píše sa v správe.


Do Bratislavy príde kontroverzná taxislužba. V Nemecku ju zakazujú

Vo svete ju zakazujú, no napriek tomu sa jej darí. Uber je aplikácia, kde si cez mobil zavoláte vodiča, ktorý vás odvezie, kam si budete priať. Navyše už pred jazdou vidíte predbežnú cenu a vaša platba prebehne len v elektronickej podobe. Peniaze z vrecka nevyťahujete a skrátka po zastavení len vystúpite z auta. 

Spoločnosť má ale kvôli svojim špecifickým podmienkam probém v Nemecku. Vláda sa snaží službu zakázať a s Uberom vedie súdny spor. Prekážkou je napríklad fakt, že vodiči nemusia spĺňať rovnaké podmienky ako štandardné taxislužby. 

Uber „sa prezradil“, keď hľadal prostredníctvom sociálnej siete LinkedIn pracovné pozície pre marketingového manažéra a zástupcu generálneho manažéra pre Bratislavu. Služba je vo svete úspešná kvôli kvalite služieb a najmä aj nížšími cenami ako ponúkajú iné taxislužby. 


Slovensko zažíva najdlhšie zlacňovanie v histórii

Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že spotrebiteľské ceny na Slovensku v septembri 2014 v medziročnom porovnaní v úhrne klesli o 0,1 %. Spotrebiteľské ceny sa v septembri v porovnaní s augustom zvýšili o 0,1 %. V priemere za deväť mesiacov 2014 v porovnaní s rovnakým obdobím 2013 spotrebiteľské ceny klesli o 0,1 %. „Slovensko je v deflácii od začiatku tohto roka, čo je doteraz najdlhšie a aj jediné obdobie, kedy bola naša ekonomika v deflácii,“ hovorí analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Aj keď priemerné ceny klesajú, neplatí to podľa neho pri každej položke rovnako. Zatiaľ čo niekde ceny výraznejšie klesajú, inde rastú. Pokles cien je výrazne vidieť u potravín a nealkoholických nápojov, kde sú ceny nižšie o 1,6 %. Po období, keď práve potraviny boli veľkým zdrojom inflácie, je to pre spotrebiteľov úľava a taktiež pre ich peňaženky, pretože zo svojich platov si budú môcť kúpiť viac.


Apple prezradil dátum predaja iPhonu 6 na Slovensku

Jeden z najočakávanejších telefónov sveta, iPhone 6 sa na Slovensku začne predávať 31. októbra. Teda približne mesiac a pol po uvedení v iných krajinách. Apple začne na Slovensko dodávať spolu s iPhonom 6 aj jeho väčšiu kópiu, iPhone 6 Plus.

Apple sprístupňovanie novinky rozdelil postupne medzi viacero krajín. Už tento piatok sa ho dočkajú v Číne, kde predobjednávky zaznamenali absolútny rekord. Nové iPhony si zarezervovalo až 20 miliónov ľudí.

Očakáva sa, že do piatka toto číslo narastie o ďalších päť miliónov. Také množstvo predobjednávok Apple a ani nikto iný z mobilných výrobcov doteraz nikdy nedosiahol. Väčšine smartfónov sa ani polovicu z tohto čísla nepodarí dosiahnuť za svoj celý životný cyklus.


Kažimír sa Nemecka nebojí, má veľké plány

Podľa šéfa rezortu financií Petra Kažimíra (Smer-SD) sa pod nižší deficit v budúcom roku podpíše najmä úsilie vlády SR v oblasti výdavkov a v boji s daňovými únikmi. Konštatoval to dnes po skončení rokovania Hospodárskej a sociálnej rady (HSR). "Medziročne nám klesajú výdavky štátneho rozpočtu takmer o 800 miliónov eur na hotovostnom princípe. Lepšie vyberáme dane, bojujeme s daňovými únikmi, takisto sa nám bude zlepšovať makroekonomické prostredie," uviedol Kažimír.

Podľa jeho slov Slovensko by malo zaznamenať v roku 2015 väčší ekonomický rast ako v tomto roku. "Takisto rátame s tým, že budú pokračovať dobré správy z trhu práce z oblasti zamestnanosti a znižovania nezamestnanosti. Očakávame pozitívny vývoj v oblasti rastu miezd. Toto všetko pozitívne pôsobí aj na míňanie ľudí, na ich životnú úroveň, čo sa odzrkadľuje i v príjmoch štátu," podotkol minister.

01 - Modified: 2006-11-16 12:50:49 - Feat.: 0 - Title: Operácie aliancie turecko-francúzsky spor neovplyvní
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:26