StoryEditor

Fico má vo vláde normalizačného komunistu

21.08.2013, 20:00
Autor:
lukluk
Šéf rezortu práce Ján Richter chcel v komunistickej strane meniť spoločnosť.

Minister vlády Roberta Fica robil stranícku kariéru v čase doznievajúcej normalizácie. Šéf rezortu práce Ján Richter vstúpil podľa jeho slov do komunistickej strany začiatkom osemdesiatych rokov. Tvrdí, že si na presný dátum nepamätá.
Richter nebol ochotný ozrejmovať túto časť svojho života, o ktorej v oficiálnom životopise nepíše nič. Zdieľnejší bol až včera pri osobnom kontakte po zasadnutí vlády.

„Do komunistickej strany som vstúpil, pretože som mal isté predstavy a záujem podieľať sa na tom, aká spoločnosť tu je,“ vysvetlil svoje pohnútky. Hovorí, že „ľavicovému zmýšľaniu“ ostal verný dosiaľ.

Richter nebol len radovým straníkom, ale robil aj stranícku kariéru. Včera informoval, že bol členom predsedníctva Okresného výboru strany v Nitre. Zamestnaný bol v Calexe Zlaté Moravce (výrobca chladničiek) ako technicko hospodársky pracovník.

V auguste 1968, v čase invázie spojeneckých vojsk do Československa mal necelých 12 rokov. V nasledujúcich rokoch strana rozpútala vo svojom vnútri i v celej spoločnosti tvrdé perzekúcie. Do strany podľa historikov v tom období vstupovali len karieristi.

„Vedeli, že bez toho sa nepohnú. Mnohé miesta boli vytvorené vyslovene pre členov strany," vysvetľuje historička práva Katarína Závacká. Podmienkou bol súhlas so vstupom okupačných vojsk.

Podľa historika Ústavu pamäti národa Petra Jašeka karieristické pohnútky pre vstup do komunistickej strany prevládali hlavne v začiatkoch sedemdesiatych rokov. „Členstvo v strane znamenalo výhodu oproti ostatným a výrazne lepšiu možnosť uplatniť sa. Aj takýmto spôsobom režim uplatňoval v praxi vedúcu úlohu KSČ v spoločnosti.“
V osemdesiatych rokoch potom pod vplyvom Gorbačova prichádzalo k pomalej zmene situácie aj u nás, dopĺňa historik.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 00:24