StoryEditor

Ikea sa vyhýba daniam. Európske krajiny mala obrať o miliardu

16.02.2016, 23:00
Švédsky producent a predajca nábytku čelí problémom. Daňové úrady v Európe mal obrať o miliardu eur.

Popredný švédsky výrobca nábytku a bytových doplnkov, spoločnosť Ikea, čelí podozreniam z daňových podvodov. So správou prišiel Európsky parlament, ktorý tvrdí, že spoločnosť sa snaží využívať medzery v daňových pravidlách jednotlivých európskych krajín. V prípade, že sa podozrenia potvrdia, spoločnosti hrozí, že stratu, ktorá predstavuje približne miliardu eur, bude musieť vrátiť. „Daňové podvody nie sú ničím novým a týkajú sa širokého spektra firiem. Malých i veľkých,“ tvrdí Michal Kozub, analytik spoločnosti Home Credit.

Zo štátu do štátu

Najčastejšia forma, ako sa spoločnosti snažia vyhnúť plateniu daní, je, že svoje utŕžené zisky prevedú do zahraničných daňových rajov. Obdobný scenár podľa európskej komisie využila aj švédska Ikea, keď peniaze pred zdanením presunie cez svoje divízne spoločnosti v Holandsku do Lichtenštajnska. Podozrenie v súčasnosti podlieha vyšetrovaniu. „Väčšinou platí, že čím je spoločnosť väčšia, tým ťažšie je zistiť, či daňové podvody skutočne vykonáva,“ tvrdí Kozub.

V prípade potvrdenia domnienok tak spoločnosti Ikea hrozí nielen poškodenie reputácie. „Firma bude musieť minimálne dorovnať ušlú daň za dané obdobie a podvodné konanie bude sankcionované pokutou,“ tvrdí Peter Benko, analytik spoločnosti Capital Markets. Ten zároveň dodáva, že krajiny eurozóny a únie by mali pri odhaľovaní podobných zločinov lepšie spolupracovať. „Pomohlo by, ak by si pri cezhraničných transakciách jednotlivé krajiny vzájomne vymieňali informácie,“ tvrdí Benko.

Hriešnik zo Švédska

Nie je to prvý prípad, keď mala táto najväčšia maloobchodná sieť zaoberajúca sa výrobou a predajom nábytku na svete problém. Pred tromi rokmi zasiahol Európu škandál s používaním konského mäsa v jedálňach spoločnosti Ikea. V niektorých krajinách spoločnosť čelila obvineniam zo špehovania zamestnancov a nespokojných zákazníkov, na ktorých si firma najala detektívov. V minulosti čelila aj obvineniam zo šikanovania svojich zamestnancov.

Prehľad známych daňových hriešnikov

Google

Najnovšie šokovala svet daňovníkov práve táto spoločnosť. Google už dlhšie čelí kritike za to, že väčšinu svojich ziskov v Európe presúva do daňových rajov napríklad na Bermudy. Len vo Veľkej Británii zarobil tento gigant 3,8 miliardy libier, na daniach však odviedol len 20 miliónov. Po odhalení tejto skutočnosti spoločnosť nakoniec priznala, že britskému daňovému úradu doplatí 130 miliónov libier. Google však trvá na tom, že zákony neporušil. Vo svojej podstate má pravdu, keďže väčšinu svojich ziskov prevádzal do daňových rajov. Britskému ministrovi financií Georgeovi Osbornovi však prekážalo práve to, že firma zarába v Británii, ale svoje zisky posiela inam.

Starbucks

Jeden z najznámejších prevádzkovateľov predajní s kávou, spoločnosť Starbucks, pôvodom zo Seattlu, tiež vie, ako sa vyhnúť plateniu daní. V Európe však už od daňových autorít dostal po prstoch. Európska komisia napríklad vlani rozhodla, že daňové výhody, ktoré spoločnosti Starbucks poskytlo Holandsko, nie sú v súlade so zákonom. Spoločnosť tak bude musieť na daniach vrátiť od 20 do 30 miliónov eur. Starbucks podľa Európskej komisie znižoval svoj daňový základ aj tým, že platil privysoké licenčné poplatky za poradenstvo firme v Británii alebo kupoval neúmerne predražené kávové bôby od firiem vo Švajčiarsku.

Apple

Svetoznámy výrobca inteligentných telefónov, tabletov a počítačov zo Spojených štátov je ďalší hriešnik, ktorý sa napriek vysokým príjmom vyhýba daňovým povinnostiam. A to nielen v Spojených štátoch. Na vyhýbanie sa plateniu používa sieť svojich dcérskych spoločností v Írsku. Jedna z takýchto dcér napríklad v roku 2011 zarobila 22 miliárd dolárov, na daniach však odviedla len 10 miliónov. Apple však na svoju obhajobu tvrdí, že pokiaľ budú dane v Spojených štátoch vysoké ako doposiaľ, nebude tam svoje zisky zo zahraničia presúvať. Applu nahráva aj to, že napríklad v Írsku platí dane len v prípade, ak tam spoločnosť sídli kompletne aj s vedením. Vedenie Applu sa však nachádza v USA.

General Electric

Tento americký nadnárodný konglomerát, ktorý sa zaoberá energetikou, technológiami a financiami, možno považovať za notorického neplatiča daní. Firma sa tým ani netají. Napríklad za rok 2014 zarobila pred zdanením 5,8 miliardy dolárov, na daniach však odviedla len 51 miliónov. To predstavuje menej ako jedno percento zo sumy, ktorú mala spoločnosť reálne zaplatiť. Aby sa tomu spoločnosť vyhla, prelievala svoje financie cez niekoľko krajín, až sa ocitli v daňových rajoch, kde na ne americké úrady nemali dosah. Irónia je, že v čase finančnej krízy poskytli Spojené štáty spoločnosti finančnú pomoc v hodnote 16 miliárd dolárov. Tá sa štátu nevrátila ani prostredníctvom zaplatených daní.

Microsoft

Technologická a softvérová spoločnosť, ktorú založil Bill Gates, vie, ako sa svojich povinností voči daňovým úradom zbaviť. Firma rozdeľuje svoje príjmy a postupne ich prelieva cez rôzne krajiny. Dokáže pritom doslova obehnúť celý svet. Od Holandska cez Grécko až po Bermudy. Zaujímavosťou je, že k podobným praktikám sa Microsoft uchyľuje nielen v Spojených štátoch, ale aj vo svojich pobočkách v Európe či inde na svete. Dá sa teda povedať, že vyhýbať sa daniam je takpovediac celosvetovým firemným pravidlom. Americké federálne úrady zistili, že len napríklad za rok 2011 dokázal Microsoft „ochrániť“ pred zdanením 2,43 miliardy dolárov.

01 - Modified: 2008-02-11 09:01:37 - Feat.: 0 - Title: Yahoo! dnes Microsoft odmietne
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Tesco ukázalo prvotné výsledky. V strednej Európe sa reťazcu nedarí, dole ho ťahá náš sused 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 03 - Modified: 2024-04-05 13:13:55 - Feat.: - Title: Ľudia sa po inflačnej kríze pustili do nákupov. Výrazné nárasty hlásia e-shopy aj hypermarkety 04 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie 05 - Modified: 2024-03-06 08:35:03 - Feat.: - Title: Po roku poklesov prišiel rast. Tržby v maloobchode v januári 2024 medziročne stúpli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:03