StoryEditor

Černákova Božena proti nepokojom zaujala. Arabov

12.04.2013, 00:00
Dokáže rozohnať štrajkujúci dav alebo futbalových chuligánov a vymysleli ju Slováci.

Reč je o novom modeli Božena Riot, ktorý vyvinula krupinská spoločnosť Way Industries. Firma, za ktorou stojí Ľudovít Černák, už preslávila Slovensko odmíňavacím vozidlom Božena. Napriek tomu, že novinka sa ešte nepredáva, už teraz je o ňu záujem.. „Evidujeme najväčší záujem zo Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Záujem je zo strany ministerstiev vnútra, ale aj súkromných bezpečnostných spoločností,“ hodnotí pre HN dopyt po novom modeli manažér spoločnosti Patrik Váňa. Po rozbehnutí výroby sa región môže tešiť na stovku nových pracovných miest. V hre sú zákazky pre krajiny, kde existuje riziko šírenia „arabskej jari“ aj pre štáty, kde sa opakujú nepokoje na športových podujatiach.

„Zuzana či Božena sú výrobkami, ktoré vo svete preslávili Slovensko. Fakt, že bude nový model slúžiť prioritne na potláčanie občianskych nepokojov znamená, že tento sektor má potenciál,“ hovorí generálny sekretár Zväzu strojárskeho priemyslu Jozef Hübel.

Vývoj firmy Way Industries hodnotí veľmi pozitívne z hľadiska zviditeľnenia značky Slovenska aj podpory zamestnanosti. V špeciálnej poriadkovej technike vidia vo firme budúcnosť. Preto sa plne sústreďujú na dokončenie nového modelu a neplánujú projektovanie iných druhov techniky.

Iba na obranu
Ministerstvo obrany nový mechanizmus nevyužije, naopak, ministerstvo vnútra je adeptom na kúpu. „Vývoj systému Božena Riot prebiehal s aktívnou účasťou zástupcov Ministerstva vnútra SR,“ povedala hovorkyňa ministerstva Alena Koišová.

Božena Riot druhej generácie sa skladá z troch hlavných súčastí – štítu, nosiča a cisterny. Proti nepokojom tak môže zasahovať účinne a pritom neohroziť zdravie demonštrantov a zasahujúcich policajtov. „Okrem stálych súčastí však možno model vybaviť ďalšou technikou na potláčanie nepokojov,“ dodáva Patrik Váňa. Hoci projekt nie je úplne dokončený, už teraz Way Industries úzko spolupracuje s potenciálnymi zákazníkmi. Podľa ich predstáv doladia posledné vlastnosti mechanizmu. Vozidlo nebude možné zneužiť na útočné akcie. Firma dlhodobo pracuje len na defenzívnej technike.

Preberie štafetu
Nový model má vo firme prevziať štafetu po úspechoch Boženy, ktorá dlho tvorila gro výroby. „Odmíňovací systém sa používa hlavne v bývalej Juhoslávii, Afrike, Ázii, na Blízkom a Strednom východe, v Južnej Amerike, no taktiež na výskum a výcvik v Európe a Severnej Amerike,“ sumarizuje úspechy manažér firmy. Vozidlo si našlo zákazníkov v tridsiatich krajinách sveta a preslávilo krupinský závod. Kríza však tempo expanzie spomalila, a tak sa Way Industries spolieha na Boženu Riot, ktorá sa začne predávať tento rok. Hodnotu mechanizmu ani patentu nám spoločnosť neprezradila.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:33