StoryEditor

Francúzi budú robiť biznis v Tatrách

15.05.2013, 00:00
Francúzsky dodávateľ pre automobilky Treves končí s výrobou v Česku a presúva ju k nám.

Koncern tu rozbehne nielen desať nových projektov, vytvorí minimálne 40 nových pracovných miest, ale zároveň zo svojho závodu vo Veľkej Lomnici pod Tatrami spraví aj riadiace centrum skupiny pre Česko, Slovensko a Rusko. „Kapacitu a výrobu závodu aj kvôli vývoju v Česku zvyšujeme,“ povedal HN riaditeľ Trevesu Slovakia Martin Kitching.

Francúzska skupina odôvodňuje zavretie závodu v Česku zmenami vo výrobe v strednej Európe. Slováci zabodovali logistickou polohou a výhodným napojením na odberateľov. V Lomnici sa rozšíri aj výrobné portfólio. Kým doteraz sa u nás Treves sústreďoval na výrobu operadiel, najnovšie bude do áut vyrábať kompletné sedačky a zlepší sa aj vývoj.

Podľa Kitchinga budú potrebovať operátorov, inžinierov, technikov, ale aj vývojárov, logistov a kvalitárov. „Naša firma môže byť zaujímavá pre tých, ktorí hľadajú prácu s medzinárodným rozmerom.“ To súvisí s vývojom v Rusku, ktoré bude tiež spadať pod riadenie Veľkej Lomnice. „Automobilový trh tam rastie a s ním aj naše aktivity,“ hovorí Kitching.

Do konca roka plánujú v Lomnici nasadiť približne desať nových projektov. „Tie z istej časti nahrádzajú aj tie odchádzajúce vyplývajúce z obmeny modelov áut,“ spresňuje riaditeľ Trevesu Slovakia Martin Kitching. Spoločnosť zvyšuje výrobnú plochu závodu zo šesťtisíc štvorcových metrov na deväťtisíc a, samozrejme, zvyšuje aj počet ľudí.
Dnes v závode pracuje 350 ľudí. Do konca roka by počet pracovníkov mal narásť približne o 40 ľudí. „Tu máme záujem i o čerstvých absolventov vysokých škôl,“ hovorí. Ako dodáva, popri špecializovaných pozíciách budú pre nich potrební aj jazykovo zdatní pracovníci. Projekty totiž koncern rozbieha aj v Rusku. Treves má dnes jednu fabriku v Petrohrade a jednu v Neftakamsku pri Ufe na Urale.

Kitching tvrdí, že napriek vysokej nezamestnanosti v regióne nie je jednoduché nájsť pre firmu pracovníkov s potrebnými zručnosťami. „Trocha ma to prekvapilo, máme však ešte tri mesiace,“ dodal. Ťažkosti s obsadzovaním kvalifikovaných technických pozícií v okresoch Poprad a Kežmarok potvrdzuje konateľka personálnej agentúry Novidea Lujza Kuceková.

„Problémom je, že absolventi týchto technických smerov nemajú jazykové zručnosti, ktoré sú v týchto nadnárodných firmách nevyhnutné,“ tvrdí. Kuceková nedáva vinu technickým školám. „Tu je to na osobnej iniciatíve doplniť si jazykové zručnosti s cieľom výrazne si rozšíriť si pracovné vyhliadky na trhu,“ dodala. Spoločnosť Treves vznikla v roku 1836 ako výrobca textilu. Dnes má 36 závodov v dvadsiatich krajinách sveta. Zamestnáva okolo 7 500 ľudí. Obrat skupiny v posledných rokoch presahuje miliardu eur.

01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČEZ nie je na predaj
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 13:20