StoryEditor

Zistenie HN: Bude chýbať herec či riaditeľ. Štát nakáže počty žiakov

08.07.2013, 00:00
Minister Čaplovič chce podľa prognóz nastavovať systém na stredných školách.

Jedenásť hercov, 430 generálnych riaditeľov či tisícky učiteľov budú chýbať. Naopak modeliek a jasnovidcov bude dostatok. Aj takto má vyzerať podľa štátu trh práce v roku 2017. Vláda Roberta Fica sa totiž rozhodla po dvoch desaťročiach opäť vrátiť k plánovaniu.

Prognózy si objednal minister školstva Dušan Čaplovič od Ústredia práce. To ich bude vydávať pravidelne. „Sú východiskom pre samosprávne kraje pri tvorbe regionálnych stratégií výchovy a vzdelávania na stredných školách,“ vysvetľuje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Návod ako nastaviť školy
Odhad má zohľadňovať doterajší vývoj na trhu práce, odchod pracovníkov do dôchodku či predpovede rastu ekonomiky. Župy teraz majú podľa toho nastaviť počty prvákov na jednotlivých stredných školách tak, aby sa v budúcnosti vyhli nezamestnanosti.

Prognóza však podľa autorov platí, len pokiaľ v hospodárstve nedôjde k významným štrukturálnym zmenám. „Bude to dobrý podkladový materiál k tomu, aby sa rozhodovanie podstatne uľahčilo a bolo transparentnejšie. Tieto podklady v tomto štáte už dvadsať rokov neboli,“ hovorí vedúci odboru vzdelávania Banskobystrickej župy Miroslav Martiš.

Odhad verzus realita
Na trhu práce by mala podľa analýzy chýbať napríklad aj tisícka SBS-károv. Šéfka ľudských zdrojov firmy G4S Secure Solutions Naďa Bagarová priznáva problémy už dnes. „V prípade, že by bola na trhu práce podobná situácia ako dnes, absencia tisíc pracovníkov v našom segmente je reálna.“

Podľa analytika Nadácie F. A. Hayeka Tomáša Púchleho je však takáto aktivita ministra školstva absurdná.

„V skutočnosti nevieme zistiť, ako sa bude trh práce vyvíjať v budúcnosti. Môžeme to síce odhadovať, ale nie podľa toho nastavovať systém,“ dodal.

Pozrite si ako na tom bude Vaše povolanie v roku 2017. Kompletná prognóza situácie na trhu práce od Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

01 - Modified: 2004-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ÚFT preveruje sprostredkovateľov DSS 02 - Modified: 2004-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komentáre pod grafy
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 23:36