StoryEditor

Top zákazkou za Fica je stavba pri Trenčíne

05.04.2013, 00:00

Na prvom roku ľavicovej vlády Roberta Fica dokázala najviac zarobiť stavebná firma TSS Grade. Stačil jej na to jediný a zároveň najhodnotnejší kontrakt od štátu – približne 245 miliónov eur od Železníc SR za modernizáciu tratí v Trenčíne. HN to zistili na základe vlastnej analýzy objemov štátnych zákaziek v centrálnom registri zmlúv.
Okrem stavieb na štáte vo veľkom zarábali podľa našich zistení aj dodávatelia liekov, energií a IT firmy.

Miliardy na výstavbu
Firma TSS Grade sa dostala k lukratívnemu kontraktu – rozhodol o ňom minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) – v čase, keď firma čelila dlhom kvôli neplateniu faktúr zo strany dodávateľov. „Je pre nás absolútnou prioritou z hľadiska ukončenia reštrukturalizácie a celkového smerovania spoločnosti na stavebnom trhu a vývoja v zahraničí,“ povedala po podpise zmluvy o zákazke hovorkyňa TSS Michaela Kroková.

Trnavská akciovka nie je na stavebnom trhu neznámym hráčom. Niekoľkomiliónovú štátnu zákazku získala aj za stredopravej vlády Ivety Radičovej.
Otáznik visí nad jej vlastníckym pozadím: hoci bola v kuloároch spájaná so známymi podnikateľmi Vladimírom Poórom či Milanom Fiľom, tieto informácie sa nikdy oficiálne nepotvrdili.

Práve do výstavby ciest a železníc smerovalo najviac peňazí, do roku 2016 chce vláda takto minúť osem miliárd eur. „Predpokladáme výrazné zintenzívnenie prílevu investícií do infraštruktúrnych projektov v najbližších troch rokoch,“ povedal hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

Široký sa môže vrátiť
Paradoxne, od nástupu druhej vlády Roberta Fica vyšiel zatiaľ naprázdno podnikateľ Juraj Široký. Toho síce časť pravice vždy spájala so Smerom-SD, ale počas Radičovej vlády uspel pri obchodoch so štátom najviac jeho Váhostav. Široký sa však do hry môže vrátiť už čoskoro. Váhostav ponúka štátu v dvoch veľkých diaľničných tendroch z právoplatných uchádzačov najnižšie ceny. Ak ich napokon aj získa, najúspešnejšou firmou v nasledujúcom roku sa môže stať ona.



01 - Modified: 2004-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ chce zabrániť falošným štatistikám 02 - Modified: 2004-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Končia monopoly na energie
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:55