StoryEditor

Trhy nič nedokáže zastaviť (komentár)

03.04.2013, 11:47
Európske akciové trhy včera prežili rally, keď rástli najviac za posledné štyri týždne.

Bolo to zapríčinené hlavne tým, že Cyprus postupne začal uvoľňovať finančné limity pre finančné transakcie a taktiež kvôli tomu, že v utorok tento stredomorský ostrovček ukončil rokovania s veriteľmi. Prvú splátku, z prisľúbenej pomoci vo výške 10 mld. EUR, dostane už v máji. Za celú finančnú pomoc zaplatí táto krajina úrok 2.5 %, ktorú začne splácať behom 10 rokov a celá by mala byť splatená do 12 rokov. Avšak treba si uvedomiť, že Cyprus čaká v najbližších rokoch recesia a preto je otázne, či bude v jeho silách splatiť túto pomoc.

Európske parkety si pri tom akoby vôbec nevšímali jeden veľmi dôležitý údaj. Miera nezamestnanosti v Eurozóne vzrástla na historické maximum, na úroveň 12 %, ktorú aj odhadovali analytici. To znamená, že v Eurozóne je bez práce vyše 19.1 milióna ľudí. Toto číslo neveští nič dobré pre  ekonomiku elitného klubu Eura. Pre tento rok dokonca ECB plánuje, že nezamestnanosť poskočí až na úroveň 12.2 %. S takýmito číslami je asi dosť nepravdepodobné, aby nastalo v druhej polovici tohto roka prelomenie recesie v Eurozóne. ECB bude musieť pravdepodobne pristúpiť k zníženiu úrokových sadzieb, no či to aj pomôže ukáže len čas. Európske akciové trhy uzatvárali v zelenom: FTSE 100 +1.23 %, CAC 40 +1.98 %, DAX +1.91 %, IBEX 35 +1.65 %.

V USA boli v utorok uverejnené údaje o továrenských objednávkach, ktoré medzimesačne vzrástli na úroveň 3 %, ale analytici odhadovali ich nárast až o 3.1 %. Aj tak je to pekný výsledok, ktorý predznamenáva, že v USA pomaličky zaberá kúra naordinovaná FEDom. Je otázne, či v piatok sa opäť zníži nezamestnanosť v USA. No aj tak je pravdepodobné, že trhy neprestanú rásť, aspoň tie americké,  keďže doping je zatiaľ povolený. Americké akciové benchmarky ukončili obchodovanie nasledovne: Dow Jones +0.60 %, S&P 500 +0.51 %, Nasdaq +0.48 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk



menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:53