StoryEditor

Maturita sa vo veľkom obchádza. Certifikátom

17.03.2013, 18:10
Namiesto skúšky dospelosti z cudzích jazykov stačí potvrdenie z jazykovej školy.

Stredoškoláci vo veľkom využívajú fintu, vďaka ktorej sa im počas maturitného maratónu dýcha ľahšie. „Urobil som si už v treťom ročníku štátnicu z angličtiny, aby som mal na maturitách o jeden predmet menej,“ hovorí Ondrej Čičkán z považskobystrického gymnázia. Štát uzná žiakovi maturitu z cudzieho jazyka aj bez skúšania, ak zloží štátnu skúšku alebo získa rešpektovaný medzinárodný certifikát.

Počet študentov, ktorí obchádzajú maturity, prudko rastie. „Za posledných päť rokov sme zaznamenali zdvojnásobenie záujmu,“ hovorí Katarína Španková z Goetheho inštitútu, ktorý udeľuje nemecké Sprachdiplomy. „Štátnice sú jednoduchšie ako maturitné testy z minulých rokov, ktoré som skúšal,“ tvrdí Ondrejov spolužiak Matúš Omasta.

Niektorí študenti využívajú tzv. náhradu maturity ako poslednú šancu na odvrátenie fiaska. „Stáva sa, že študent mal štyri roky štvorky, takže by nezmaturoval, a zrazu donesie certifikát,“ hovorí Marta Rácová, riaditeľka nitrianskeho gymnázia na Golianovej ulici. Hoci riaditeľ má možnosť žiakovi certifikát neuznať, málokto chce riskovať administratívnu či súdnu vojnu s rodičmi. Zázračnú premenu štvorkára zažil aj šéf jazykovej agentúry Martin Herdický. „Je to skôr signál, že tie známky zo školy neboli dosť objektívne,“ namieta.

 

Celý článok nájdete zajtra na HNonline zamknutý v systéme Piano.


 Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 19:47