StoryEditor

Toto je guerrilla. Reklama, ktorá vás baví (video)

21.05.2011, 00:00
Zopár guerríll a podobných reklamných výstrelkov zo Slovenska a sveta.

Reklama nemusí byť len na to, aby sme ju prehliadali v časopisoch a prepínali v televízii. Guerrilla marketing dokáže za málo peňazí priniesť „veľa muziky“ a popritom sa hromadne zapáčiť ľuďom.

Guerrilla dorazila aj na Slovensko. Jedným z posledných prípadov je kampaň portálu gorila.sk, ktorá sa podľa mesačníka Stratégie pokúsila odlíšiť od konkurencie tým, že stavila na virálne videá a známe tváre slovenskej hudobnej scény.

Začalo sa to „amatérskym“ videom a PR článkami na internete. Vraj zo zoo utiekla gorila:

https://www.youtube.com/embed/XqVOQiHi808

Potom prišiel drsný rapper recitátor Hviezdoslava Rytmus. Kampaň od Respect APP priniesla na YouTube videá s desaťťisícmi videní:



A následne vypustila gorila.sk video PPE Fiction. Výsledok: k dnešnému dňu 168 tisíc videní.

https://www.youtube.com/embed/dclpJX15Ppc

S guerrillovým marketingom sa spojilo aj pivo Topvar. V roku 2008 preň Istropolitana vymyslela fľašu, s ktorou sa dalo trúbiť. Topvar trúba získala viacero ocenení – Epica Silver, Cresta Award, bodovala na Golden Drume, dostala sa na shortlist London International Awards…

Súčasťou kampane bola aj tradičná televízna reklama.

https://www.youtube.com/embed/MaYNXbpajLE

Minerálka Mitická si pred pár rokmi takto pripomínala prvý máj v uliciach v kampani od ABW advertising:

https://www.youtube.com/embed/XJpxybXpQ8I

Za najvýraznejšiu guerrillovú kampaň sa považuje tá k filmu Záhada Blair Witch (The Blair Witch Project). S rozpočtom cca. 60 tisíc dolárov a bez profesionálnych hercov dokázala snímka zarobiť len v Amerike 160 miliónov. Tajomstvo úspechu: autori vymysleli mýty, legendy a príbeh o študentoch stratených niekde v marylandských lesoch, ktorému diváci „namotaní“ roztrasenou filmovou kamerou ľahko uverili.

Guerrille sa nevyhla ani Coca-Cola. Kým niektoré automaty nevydávajú nič a tvária sa pokazene, tie jej – Coca-Cola Happiness Machines – skrývali megasendviče, pizze, kvety či nápoje úplne zadarmo:

https://www.youtube.com/embed/lqT_dPApj9U

Nike zasa dala stovke áut v uliciach Prahy „papuče“. Vraj aby šoféri počas medzinárodného dňa bez áut radšej vybehli na vzduch:

https://www.youtube.com/embed/yFFMdi1-t6Q

A nakoniec ani ďalšia svetová značka McDonald's v netradičných reklamách nezaostáva:


menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 12:24