StoryEditor

Poslanec Andrej Kolesík stráca v Smere-SD podporu

15.08.2012, 00:00
Poslanec Smeru-SD Andrej Kolesík (na snímke) stráca podporu vlastných.

Poslanec Smeru-SD Andrej Kolesík stráca podporu vlastných. Časť vedenia Mladých sociálnych demokratov žiada jeho odchod z funkcie predsedu tejto mládežníckej organizácie Smeru. Nespokojnosť s Kolesíkom rastie aj v klube vládnej strany, dôvodom sú Kolesíkove prešľapy v parlamente.

„Po voľbách do Správnej rady Ústavu pamäti národa sa treba zamyslieť nad situáciou u Mladých sociálnych demokratov a riešiť to. Či už obmenou vedenia, alebo chlapskou sebareflexiou predsedu,“ povedal HN podpredseda mladých socialistov a poslanec Anton Martvoň. Kolesík do rady navrhol Romana Lebedu, ten pôsobil v sociálnom podniku, ktorý vyšetruje polícia. Poslancom posielal lístočky s odporúčaním, koho voliť, a následne klamal, že išlo o pozvánky na oslavu jeho narodenín.

Aj preto ďalšie návrhy na kandidátov už predložila teraz šéfka klubu Smeru-SD Jana Laššáková a poslanec Ivan Varga.
Kolesík nechcel pre HN uviesť, či z vedenia odstúpi, alebo sa nechá odvolať. „Bez komentára.“

Viacero členov vedenia Mladých sociálnych demokratov žiada, aby Kolesík niesol zodpovednosť za nezvolenie ním navrhnutých ľudí do ÚPN, Lebedu a Jána Hrubého, ktorý v tom čase nemal dokončenú vysokú školu. O právo poslať do ústavu vlastných kandidátov tak mladí ľavičiari zrejme definitívne prišli.

Vyzvali ho na odstúpenie
Podľa informácií HN podpredsedovia mládežníckej organizácie Kolesíka na neformálnom stretnutí vyzvali na odstúpenie. Kolesík túto informáciu nevyvrátil. Rozhovory o výmene vedenia potvrdila aj europoslankyňa a podpredsedníčka mladých ľavičiarov Katarína Neveďaľová. „Chystajú sa zmeny vo vedení,“ povedala HN s tým, že je načase urobiť generačnú výmenu.

Časovo neohraničený
Kolesíka do predsedníckej funkcie zvolili vo februári 2008, jeho mandát nie je časovo ohraničený, zaniknúť mu môže buď odstúpením alebo zvolením nového predsedu. Snem, na ktorom by mohol byť zvolený jeho nástupca, je naplánovaný na koniec roka. Koho Laššáková a Varga navrhli do ÚPN, nie je známe. Ľavičiari sa poučili a pred zverejnením mien a rozhodnutím o nominácii si chcú kandidátov pozvať do klubu, aby sa im predstavili a na základe toho sa rozhodnú, ako budú v tajnej voľbe hlasovať.

Usvedčený klamár
Kolesík stretnutie s podpredsedami potvrdil, ale jeho obsah konkretizovať nechcel. „Diskusia bola na rôzne témy,“ povedal HN s tým, že sa zhovárali o politickej situácii a o organizácii letného stretnutia členov združenia. Na otázku, čo si jeho mladí kolegovia myslia o zlyhaní pri voľbe, odvetil, že v občianskom združení sú, pretože sa im páči sociálnodemokratická politika pre mladých a nie pre funkcie.

Kolesík na júlovej schôdzi nepresadil Hrubého a Lebedu ani pri opakovanej voľbe.

Lebeda je Kolesíkovým poslaneckým asistentom a bol hlavným odborným garantom v gemerskom sociálnom podniku, ktorý vyšetruje polícia. Rozruch vyvolal aj počas vypočutia v parlamentnom výbore, keď sa ho Lucia Nicholsonová spýtala, či mal kontakt s neofašistickými skupinami. „Ak ste do mňa zaľúbená, môžete ma pozvať na kávu,“ reagoval na jej otázku s tým, že Nicholsonová si naňho zasadla a usiluje sa ho zdiskreditovať.

Kolesík pred prvou voľbou rozdával kolegom lístočky s menami kandidátov. Redaktorke denníka Sme potom klamal a tvrdil, že len pozýval kolegov na oslavu tridsiatych narodením. Keď ho usvedčil kamerový záznam, za lož sa ospravedlnil s tým, že konal skratovo.

01 - Modified: 2004-08-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mikloš neočakáva revíziu inflácie
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 13:50