StoryEditor

Tender na ochranu východnej hranice v ohrození

23.11.2004, 23:00
Úrad pre verejné obstarávanie nariadil rezortu vnútra zrušiť tender na ochranu slovensko-ukrajinskej hranice. Dôvod? Rezort vnútra mal vo viacerých prípadoch porušiť zákon o verejnom obstarávaní.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nariadil rezortu vnútra zrušiť tender na ochranu slovensko-ukrajinskej hranice. "Obstarávateľ to musí urobiť do 30 dní od doručenia tohto rozhodnutia a potom je povinný vypísať novú súťaž," informovala včera HN hovorkyňa ÚVO Helena Fialová. Dôvod? Rezort vnútra mal vo viacerých prípadoch porušiť zákon o verejnom obstarávaní. Taká je reakcia úradu na sťažnosti niektorých uchádzačov, ktorých rezort vnútra vylúčil z mimoriadne lukratívnej súťaže.
Chaos v podmienkach
Výhrady ÚVO sú jednoznačné. Rezort pri vypracúvaní súťažných podkladov nesprávne definoval predmet obstarávania ako tovar, aj keď súťaž bola vyhlásená na služby spojené so zahraničnou hospodárskou pomocou. Ďalej od uchádzačov neoprávnene žiadali technickú spôsobilosť na poskytnutie služby, ktoré je možné uplatniť len pri tovaroch. Úrad sa pozastavil aj nad tým, že ministerstvo v jednej časti podkladov uviedlo, že zábezpeku viazanosti ponúk nevyžaduje, a v inej časti zase vyzývalo, aby uchádzači doklady o zábezpeke doručili.
Problém spočíval aj v tom, že ministerstvo pri kritériách na hodnotenie ponúk (účinnosť a efektívnosť ochrany hraníc, čas riešenia a jeho cena) nestanovilo jasné pravidlá. Neuviedlo presný počet bodov pridelených za splnenie jednotlivých kritérií ani spôsob ich prideľovania. HN oslovili aj ministerstvo. "K pochybeniam a zrušeniu súťaže sa vyjadríme až po preštudovaní spisu," reagoval hovorca rezortu vnútra Boris Ažaltovič.
Čas beží
Zabezpečenie fyzickej a technickej ochrany štátnej hranice je pritom časovo ohraničené. Vyplýva z plánovaného pripojenia sa Slovenska k Schengenskej dohode na prelome rokov 2006 a 2007, pričom na uskutočnenie projektu sa má použiť 44 miliónov eur práve zo Schengenského prechodného fondu. Riziko časovej tiesne by nemalo pritom ohroziť korektnosť súťaže. Aspoň tak to vidí predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Robert Kaliňák. "Radšej čisto ako rýchlo," hovorí. Podľa prokuristu spoločnosti Willing, a. s., Zvolen (jeden z uchádzačov, pozn. red.) Ivana Šubrta však časová tieseň pravdepodobne nastane. "V zime sa vzhľadom na klimatické podmienky projekt uskutočniť nedá a nová súťaž sa pravdepodobne skončí až v lete budúceho roka. Takže sa všetko posunie o rok." Do súťaže sa prihlásia opäť, aj keď to bude podľa nich zložitejšie. Spoločnosť Group 4 Falck Services, ktorú rezort zo súťaže vylúčil (návrh nepodložili vhodnou technickou spôsobilosťou), je v súvislosti s opätovným vstupom do súťaže zdržanlivejšia. "Ani samotné ministerstvo si dostatočne neuvedomuje, ako je komplikovaná technická stránka projektu," zdôraznil pre HN konateľ spoločnosti Ivan Šandor.

Čo ÚVO ministerstvu vytkol:
- definovanie predmetu obstarávania ako tovar, príp. služby súvisiace s dodávkou tovaru namiesto služieb spojených so zahraničnou hospodárskou pomocou
- požiadavku technickej spôsobilosti na poskytnutie služieb, ktorá sa dá uplatniť len pri obstarávaní tovarov
- v jednom bode zábezpeku viazanosti ponúk nepožadoval, v inom si vyžiadal doklady o zložení zábezpeky
- chýbajúce pravidlá pri hodnotení jednotlivých kritérií

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 15:54