StoryEditor

Jeden z najbohatších ľudí na svete ide proti Obamovi

27.09.2012, 00:00
Americký prezident Barack Obama dostal šesť týždňov pred voľbami silného nepriateľa.

Vojnu mu vyhlásil kontroverzný kráľ kasín Sheldon Adelson, ktorý chce za každú cenu dostať do Bieleho domu republikána Mitta Romneyho. Adelson, ktorý je podľa časopisu Forbes s vyše 20 miliardami dolárov dvanástym najbohatším človekom sveta, tvrdí, že Obama mu svojou ekonomickou politikou vážne poškodil biznis s hazardom.

Majiteľ siete kasín Las Vegas Sands sa preto rozhodol Romneymu darovať na kampaň rekordných 100 miliónov dolárov. „Obama má tú drzosť, že sem prišiel nazbierať peniaze. Nemal by sa už do Vegas vracať,“ tvrdí 79-ročný podnikateľ. Prezidentovi vyčíta, že jeho politika pripravila v Las Vegas o prácu alebo časť zárobku 200-tisíc ľudí v zábavnom priemysle.

Adelson je vo svete veľkého biznisu kontroverzná postava. V Izraeli ho obviňujú z toho, že manipuluje tamojší mediálny trh. Americké úrady ho zase vyšetrujú za údajné korupčné praktiky a pranie špinavých peňazí.

Kvôli stratám v biznise s kasínami sa magnát netají nenávisťou voči Obamovi. Zisky išli v Las Vegas podľa Adelsona dolu vodou po tom, čo sa prezidentskej funkcie ujal demokratický kandidát. Podnikateľ sa tak rozhodol tesne pred novembrovými parlamentnými voľbami pomôcť republikánovi Romneymu, ktorému sa v poslednom období prepadá podpora u voličov. Adelson tvrdí, že musí za každú cenu zabrániť návratu Obamu do Bieleho domu, pretože by jeho demokratická politika úplne zlikvidovala americkú ekonomiku.

Romneyho záchrana
Kráľ kasín totiž nesúhlasí s Obamovým prísľubom, že zdaní najbohatších Američanov a firmy so zárobkami nad jeden milión dolárov ročne. Adelson by tak prišiel o značné zisky svojej spoločnosti Las Vegas Sands, ktorá má sieť kasín a luxusných hotelov po celej USA a Ázii. „Romneymu môže takýto boháč s nie príliš dobrou povesťou v konečnom dôsledku uškodiť. Americká kampaň je však zároveň postavená na peniazoch. A čím ich kandidát má viac, tým je jeho víťazstvo pravdepodobnejšie,“ povedal pre HN prezident Slovenskej atlantickej komisie Rastislav Káčer.

Adelson pomáha republikánom už dlhodobejšie. Svojimi sto miliónmi dolárov však teraz predbehol aj finančníka Georga Sorosa, ktorý sa v roku 2004 s 24 miliónmi dolárov neúspešne pokúšal poraziť financovaním kampane exprezidenta Georgea W. Busha.

Minulosť zbohatlíka
Americký kráľ kasín je bývalý vojak, ktorý zbohatol na predaji know-how, ako začať predávať akcie na burze. Ďalšími investíciami sa dopracoval k desiatkam spoločností a mimoriadne úspešnému nápadu s vytvorením veľtrhu výpočtovej techniky COMDEX, ktorého cena a prestíž rokmi rástli. Status miliardára si napokon získal vybudovaním najluxusnejších hotelov, divadiel a reštaurácií vo svete hazardu.

Svoj vplyv pred pár rokmi rozšíril aj na izraelskú mediálnu scénu. V roku 2007 založil bezplatný denník Yisrael Hayom (Israel Today), ktorý úspešne ovplyvňuje politické nálady v Izraeli.

Tento mesiac však Adelson vyvolal rozruch aj na juhu Európy. Oznámil totiž, že plánuje postaviť za 35 miliárd dolárov mini Las Vegas v Španielsku. Išlo by o mesto zábavy s polovičnou veľkosťou jeho amerického originálu. Tvorilo by ho 12 spojených rezortov. Každý z nich by ponúkal 3-tisíc izieb.

Magnát by týmto projektom chcel preniknúť na európsky trh. Podľa vlastných prepočtov by tak vytvoril 260-tisíc pracovných miest.

V Európe sa však Adelson nechce zastaviť. Pohráva sa aj s myšlienkou expanzie do Ázie. „Plánujeme postaviť po dva rezorty v Japonsku, Južnej Kórei a Vietname. Taiwan by prišiel neskôr,“ vysvetlil nedávno médiám.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:22