StoryEditor

Politické debaty rastú. Mojsejová prekonala Fica

25.01.2012, 13:00
Politická debata na TA3 mala medzi divákmi úspech. Podľa politológa ju však "zabila" moderátorka.

Jednotka a TA3 včera opäť vyhradili večerný program politike. TA3 do druhého vydania relácie Klub 3 tentoraz nezavolala Fica, Figeľa či Bugára, ale práve naopak zástupcov mimoparlamentných strán. Nora Mojsejová, Ján Budaj, Anna Belousová a Igor Matovič divákov zaujali: sledovanosť bola vyššia ako pred týždňom.

Klub 3 pozeralo bezmála osem zo sto divákov, ktorí mali v tom čase zapnutý televízor – trhový podiel narástol z minulotýždňových 5 % na 7,9 %. Politológ Ján Baránek z agentúry Polis vidí za nárastom viac dôvodov – kauza Gorila sa vyvinula, takisto mohla byť dobrá zostava hostí. "Minule to išlo prvý raz, diváci o tom ešte nemuseli mať informácie, nebolo to ani v niektorých programoch," uvádza podľa neho hlavnú príčinu nárastu Klubu 3. Medzitýždenne si polepšila aj relácia Zoči-voči. RTVS podľa hovorcu verí, že v tomto trende sa bude vyvíjať aj naďalej.

Práve relácie tohto typu môžu byť aj pre menšie politické strany príležitosťou zlepšiť si volebný výsledok: "Nie je lepšia možnosť ako televízna debata," tvrdí Baránek. Podľa neho je to šanca osloviť nerozhodnutých a spomenul príklad z prezidentských volieb 1999, kde sa v politickej debate podľa neho "vyfaulovala" Magda Vášáryová. "Gorila môže volebné výsledky rozhádzať. Nové strany majú výhodu, že keď nie sú v politike, nie sú ich lídri podplatení. Bez vlastného pričinenia sa im šanca zvýšila. Vždy sa stalo, že do parlamentu sa dostala nová strana," tvrdí politológ Rastislav Tóth. No dodáva, že nové tváre v politike zatiaľ vynikajúcu schopnosť komunikácie neukazujú.

Podľa oboch oslovených politológov sú Zoči-voči aj Klub 3 v súčasnej dramaturgickej forme prijateľné. Podľa Baránka sú štyria hostia maximum, viac by mu vyhovovali traja. Tóth si myslí, že bol počet štyria únosný – pri väčších debatách, kedy bolo v štúdiu aj desať hostí, na seba nemohli reagovať. Tóth však mal pri včerajšom Klube 3 iný problém – moderátorku Annu Ghannamovú: "Bola strašná, skákala do reči, vnucovala svoje názory. Politici by sa mali stretnúť a diskutovať medzi sebou – nech sa aj hádajú, to je ich vec. Ale nie ako v škole," myslí si. Z tohto dôvodu ani reláciu nedopozeral do konca.

Výkony politických diskusií

Zoči voči (utorok 20:55 až 21:45, Jednotka)
1. týždeň (Ivan Mikloš, Peter Kažimír): 141 tisíc divákov, trhový podiel 6,6 % v 12+
2. týždeň (Daniel Lipšic, Vladimír Palko): 144 tisíc divákov, trhový podiel 6,9 % v 12+

Klub 3 (utorok 21:00 až 22:30, TA3)
1. týždeň (Ján Figeľ, Robert Fico, Béla Bugár): počet divákov nezverejnený, podiel 5,0 % v 12+, reláciu aspoň minútu videlo 385 tisíc ľudí
2. týždeň (Nora Mojsejová, Ján Budaj, Anna Belousová, Igor Matovič): počet divákov nezverejnený, podiel 7,9 % v 12+, reláciu aspoň minútu videlo 470 tisíc ľudí

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 01:42