StoryEditor

Slováci kupujú najmenej nových áut

16.05.2012, 19:05
Slováci sú na chvoste regiónu v registrácii nových áut, šetrí aj Európa.

Registrácie nových osobných áut už tri roky, teda od čias šrotovného, neustále klesajú. Len v apríli automobilový trh Európskej únie spadol o 6,9 percenta. Z európskej dvadsaťsedmičky najmenej áut kupovali Fíni, naopak, najviac si polepšili Islanďania. Tí si dopriali až o 147 percent viac áut. My sme na tom z hľadiska nárastu registrácií za apríl najhoršie v regióne. Hoci rast 2,1 percenta je podľa analytičky Poštovej banky Dany Špacírovej stále dobrý výsledok, naši susedia rástli dvojciferným tempom. 

Najhoršie z V4

„Rýchlejší medziročný rast počtu registrovaných nových automobilov v ostatných krajinách patriacich do zoskupenia V4 je podľa nás aj dôsledkom dobiehania roku 2011,“ hovorí Špacírová. Podľa nej toto číslo vôbec nehovorí o tom, že by sa nám nedarilo. Ekonomiky našich susedov sú na tom horšie. „V minulom roku bolo totiž práve Slovensko krajinou zoskupenia V4 s najvyšším medziročným nárastom počtu nových registrácií, zatiaľ čo napríklad v susednom Poľsku bol zaznamenaný medziročný pokles približne o osminu.“

Trh bude klesať

Celkovo sa v apríli dobre darilo luxusným značkám, všetky zaznamenali nárast. Zo strednej triedy sa darilo iba automobilkám Kia a Chevrolet. „Tieto dve značky si od začiatku roka udržiavajú silný moment predajnosti. Je to dané rastúcou obľubou týchto značiek, na ktorú pôsobí aj množstvo predstavených noviniek,“ vysvetľuje analytik Jiří Šimara zo spoločnosti Cyrrus. 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:23