StoryEditor

Auparkový fenomén

17.11.2004, 23:00

Imidž bratislavského Auparku, do ktorého HB Reavis investoval 2,95 miliardy korún, hodlá preniesť do ďalších slovenských miest. V Žiline sa začne výstavba Auparku do dvoch mesiacov, nasledovať budú Trenčín a Košice. Investície v trojici miest prekročia štyri miliardy korún, pričom Aupark v Košiciach vyjde na dve a žilinský na 1,3 miliardy korún. O Auparku rokujem aj v Piešťanoch.
Všetky mestá považujú príchod HB Reavis za výnimočnú investíciu. "Takáto investícia nebola v Košiciach za posledných 15 rokov," vyhlásil primátor Košíc Zdenko Trebuľa. Napriek tomu pri predaji pozemkov došlo k veľkým sporom. V Žiline predali pozemok v centre mesta za 2 600 korún za štvorcový meter, hoci podľa niektorých odhadov má hodnotu tri tisícky. Veľký odpor vyvolal aj spôsob rozhodovania: podľa jedného z poslancov zastupiteľstvo nedostalo žiadne písomné podklady a rozhodlo sa aj bez rokovania mestskej rady či odbornej komisie. Mesto získa za predaj pozemku 50 miliónov korún.
Košičania predali Auparku pozemok na Námestí osloboditeľov za 30 miliónov, za tritisíc korún za štvorcový meter. Časť poslancov cenu považuje za nízku. "Predaj momentálne najlukratívnejšieho pozemku v meste pod cenu považujem za výsmech obyvateľov mesta a ich zástupcov v mestskom parlamente", tvrdí poslanec Marián Dittrich. Naopak, Trebuľa tvrdí, že mesto získalo ďalších 100 miliónov korún v investíciách.
Mesto Trenčín získa za pozemky pod Aupark najmenej -- len 11,5 milióna korún. Značnú časť pozemku totiž zaberá štátna cesta a malú časť aj pozemky súkromných vlastníkov. Svoje pozemky ocenilo mesto na 2 500 Sk za štvorcový meter.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 09:48