StoryEditor

Kaliňák zrušil súťaž na pištole. Ide o Černáka, tvrdí konkurent

06.07.2012, 00:00
Policajti nové zbrane tak skoro nedostanú. Rezort vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) sa rozhodol zrušiť súťaž na 26-tisíc pištolí za 8,5 milióna eur bez DPH, aj keď bola tesne pred koncom.

Dôvodom boli podľa ministerstva zle nastavené podmienky – podľa nich by zbrane mohli dodávať až traja rôzni dodávatelia. Kaliňák to plánuje zmeniť a vypísať novú súťaž.

Je to účelové rozhodnutie, reagoval pre HN jeden z uchádzačov, konateľ eseročky Grand Power Jaroslav Kuracina. Podľa neho chce ministerstvo takto nastaviť podmienky pre konkurenčnú firmu Vývoj Martin, ktorá patrí exministrovi hospodárstva Ľudovítovi Černákovi. „Keď zistili, že by súťaž mal vyhrať niekto iný, tak ju jednoducho zrušili,“ tvrdí Kuracina. Černák to označil za nezmysel. „Výroky pána Kuracinu nebudem komentovať.“

Ak nová súťaž bude smerovať už iba na jednému možnému dodávateľovi, bude to Kuracina považovať za diskrimináciu. „V prípade nejakého pochybenia je veľa prostriedkov, ako žalovať SR.“

Pôvodný tender na nákup zbraní vyhlásený ešte za exministra Daniela Lipšica (KDH) sa mal už čoskoro ukončiť. Čakalo sa už len na elektronickú aukciu, ktorá mala vybrať najlacnejšiu ponuku.

Černák prednedávnom ohlásil, že v spolupráci s českým výrobcom zbraní Českou zbrojovkou plánuje na Slovensku rozšíriť výrobné kapacity. Tu by v prípade úspechu v tendri vyrábal aj zbrane pre slovenských policajtov. Na projekt dokonca žiada štátnu podporu. Exminister priznáva, že očakával, že rezort súťaž na zbrane zruší. Rovnako ako ministerstvo sa totiž domnieva, že pôvodné podmienky boli nastavené zle.

„Zbabraná“ súťaž
Keďže ministerstvo chcelo nakúpiť tri veľkosti zbraní, a podmienky dovoľovali, aby ich dodali až traja dodávatelia, policajti by strieľali až z deviatich rôznych typov. „Táto situácia by bola nehospodárna z ekonomického aj technického hľadiska. Je v rozpore s potrebou unifikácie zbraní v Policajnom zbore,“ hovorí Alena Koišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra.

„Súťaž bola technicky a z hľadiska procesu verejného obstarávania od začiatku zbabraná,“ tvrdí aj odborník na verejné obstarávanie Michal Maťaš z Prvej obstarávateľskej spoločnosti. Ako príklad uviedol, že oznámenie obsahovalo nezmyselnú požiadavku, aby pištole vyhovovali „podmienkam prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách“. „Nikto netušil, čo to má znamenať.“

Zmarený zisk
Konateľ firmy Grand Power Kuracina hovorí, že zrušením súťaže príde jeho firma zhruba o 5-tisíc eur na bankovej zábezpeke. „To je len priama škoda. Ak by som bral do úvahy ušlý zisk, boli by to strašné peniaze.“ Černák však oponuje, že v podmienkach súťaže bolo, že ak ju rezort zruší, uchádzačom sa peniaze vrátia.

Kedy policajti nové zbrane dostanú, nie je jasné. „Termín vyhlásenia nového verejného obstarávania momentálne nie je známy,“ povedala Koišová. Černák aj Kuracina tvrdia, že na novej súťaži sa určite zúčastnia. „Predpokladám, že sa vypíše nová súťaž a všetky podklady využijeme,“ hovorí Černák.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 13:31