StoryEditor

Odmietol Windows. A tak dostal od daniarov pokutu

09.05.2012, 00:00
Konateľ eseročky Eura Slovakia sa dostal do nečakaných problémov so štátom.

Konateľ zvolenskej eseročky Eura Slovakia František Slivka sa dostal do nečakaných problémov so štátom. Daňový úrad vo Zvolene mu vyrubil päťtisícovú pokutu, pretože daňový výkaz poslal cez iný operačný systém, ako používa štát.

„Vo firme využívame Linux. Keď som chcel mesačný výkaz kvôli dani z pridanej hodnoty poslať cez webovú aplikáciu eDane, neprešlo to,“ povedal HN podnikateľ. Smolu mal v tom, že daniari používali iba operačný systém Microsoft za použitia prehliadača Internet Explorer. Tento systém si však podnikateľ nekúpil a nasledovali takmer trojročné ťahanice s daňovákmi – tí dvanásťkrát jeho sťažnosti zamietli a udelili mu napokon pokutu 5 636 eur. K jeho daňovému výkazu sa nedostali. „Obrátim sa na súd, inú možnosť už nevidím,“ hovorí dnes Slivka.

Evidentne však nebol jediný, kto takéto problémy do konca roku 2011 so štátom mal. Dobrou správou aspoň pre ostatných zostáva, že od začiatku tohto roka je práve aplikácia eDane prístupná všetkým operačným systémom.

Finančné riaditeľstvo SR argumentuje znením zákona. Ten totiž upravuje to, že podať daňový výkaz v súvislosti s daňou z pridanej hodnoty sa môže len elektronicky. „Papierovú formu súhrnného výkazu správca dane na základe novely zákona o DPH platnej od 1. januára 2010 nemôže akceptovať, nakoľko to neumožňuje zákon,“ reagovala hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Gabriela Dianová.
Podľa senior partnera v advokátskej kancelárii HMG & Partners Jána Gajana štát nemôže podnikateľov diskriminovať: „Nemôže ich nútiť, aby popri nimi bežnom komerčnom informačnom systéme nakupovali niečo, čo vlastne nepotrebujú,“ dodáva.

Obmedzujú podnikanie
Podľa Gajana ide o zjavný rozpor s princípom ústavnej slobody podnikania, ako aj priamy  rozpor s predpismi na ochranu pred nečestnou súťažou. „Za to by mohol byť štát dokonca terčom žalôb aj zo strany výrobcov iných informačných systémov pre neodôvodnené preferovanie informačného systému jedného podnikateľa. Preto je pravdepodobné, že v tomto prípade môže byť rozhodnuté v neprospech štátu.“

Podnikateľ Slivka mal navyše so zvolenským finančným úradom podpísanú dohodu o tom, že výkaz môže podať i písomne. Hovorkyňa Gabriela Dianová tvrdí, že takúto dohodu so Slivkom nikdy nepodpísali. HN ju však majú k dispozícii a tá možnosť sa tu naozaj nachádza. „Po takomto podaní sme však boli pokutovaní. Doteraz som neuspel ani s jedným opravným prostriedkom v správnych orgánoch, a preto som sa rozhodol obrátiť sa aj na súd.“

Daniari problém priznali
„Je to presne to isté, ako keby štát určoval, že všetci podnikatelia smú používať iba telefón jedného výrobcu,“ vraví Slivka s tým, že využívanie operačného systému Linux má pre neho oveľa väčšie výhody ako Windows. „Vďaka tomu, že moja firma funguje na Linuxe, som za zhruba tri roky podnikania ušetril asi 25-tisíc eur. Operačný systém Linux je napríklad zadarmo, aby ten-ktorý podnik mohol vôbec využívať Windows, vyjde ho to približne na 150 eur i viac.

Firiem, ktoré boli donútené Finančným riaditeľstvom SR nakúpiť operačný systém Windows, je určite viac. „Odhadujem, že môže ísť aj o viac ako 40-tisíc daňových subjektov, ktoré rezignovali a kúpili si operačný systém Windows,“ hovorí Slivka.

Gabriela Dianová na otázku HN, koľko prípadov podnikateľov, ktorí s tým mali problém, Finančný riaditeľstvo SR eviduje, odpovedala vyhýbavo. Údaje poskytla iba za Zvolen, kde okrem Slivku už nie je nikto. Čísla za celé Slovensko neposkytla.

František Slivka sa, samozrejme, so svojím problémom obrátil i na Finančné riaditeľstvo. Jeho odpoveď znela: „Uvedenú skutočnosť (podnikatelia na podanie výkazu môžu používať iba jeden operačný systém – pozn. HN) si plne uvedomujeme a máme záujem službu zladiť s platným výnosom o štandardoch.“ To znamená, že daňováci by mali zabezpečiť, aby aplikácia, ako aj celý portál, bola prístupná všetkým systémom. Len na spresnenie, portál s výnimkou tejto jednej služby multiplatformový je, teda na prístup doň je možné použiť akýkoľvek operačný systém.


menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:25