StoryEditor

Vláda obmedzí výhody pre živnostníkov

30.05.2012, 00:00
Vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce zrušiť ročné odvodové prázdniny pre začínajúcich živnostníkov.

Podľa prezidenta Asociácie malých podnikov Vladimíra Sirotku takýto návrh predložil rezort práce živnostníkom. Štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian návrh nechcel komentovať. Dnes, prípadne zajtra sa majú so živnostníkmi stretnúť opäť. Finálny verdikt môže padnúť do konca týždňa.

Ďalší pokus
Živnostníkom sa vládny návrh nepáči. „Doplatia na to začínajúci živnostníci z radov absolventov škôl a ľudia vo veku 50 – 55 rokov, ktorí to budú niesť veľmi ťažko,“ povedal Sirotka. Odvodové prázdniny pre živnostníkov chcela rušiť aj minulá vláda v rámci komplexnej odvodovej reformy. Nepodarilo sa. „V období, keď sa hľadá každé euro, je to lepšie opatrenie, ako opatrenia, ktoré zhoršujú podnikateľské prostredie,“ komentoval plán exminister práce Jozef Mihál (SaS).

Aj analytik inštitútu INEKO Peter Goliaš považuje toto rozhodnutie za správne. „Nevidím dôvod, prečo zvýhodňovať týchto ľudí,“ hovorí. Dnes začínajúci živnostníci počas prvého roka nemusia platiť sociálne odvody. Len v minulom roku ich pribudlo celkovo 12-tisíc. Ročne tak sociálny systém stráca milióny eur.

Odvody sa zvýšia
Okrem tohto návrhu predstavili zástupcovia ministerstva práce živnostníkom aj ďalšie opatrenia, ktoré by mali zvýšiť ich odvodové zaťaženie. „Chceme dospieť k tomu, aby živnostníci v budúcnosti nepadli do hmotnej núdze,“ vysvetľuje pripravované daňovo-odvodové opatrenia pre živnostníkov Burian. Ako včera informovali viaceré médiá, počíta sa so zvýšením minimálnych odvodov, ktoré platí väčšina živnostníkov. Tým ostatným s vyššími príjmami by mali odvody stúpnuť až dvojnásobne.

V nasledujúcich piatich rokoch by malo dôjsť taktiež k postupnému zvyšovaniu minimálnych sociálnych odvodov pre živnostníkov. Dnes si minimálne odvody vo výške 113 eur mesačne platí drvivá väčšina všetkých samostatne zárobkovo činných osôb. Ak by sa podarilo prijať navrhovanú úpravu, v roku 2017 by na minimálnych odvodoch zaplatili približne o desiatky eur viac. O zámeroch informovali včera denník Pravda a televízia Markíza.

Vyššie odvody pre všetkých
Priplatiť by si mali aj ostatní živnostníci, ktorí platia vyššie ako minimálne odvody. Dnes je ich základ pre výpočet odvodov polovicou daňového základu. Po novom sa majú počítať z celého. Ak by sa toto opatrenie podarilo uviesť do praxe, odvody do Sociálnej poisťovne by živnostníkom vzrástli na dvojnásobok.

Viac by mali zaplatiť aj na zdravotných odvodoch. Taktiež by mala klesnúť suma, ktorá sa bude dať odpočítať od odvodového základu.

Len pre niektorých
Živnostníkom tiež hrozia vyššie dane. Rieši sa totiž aj škrtanie paušálnych výdavkov, ktoré si dnes odpočítavajú od základu dane. Dnes si môžu takto odrátať 40 percent. Predseda Slovenskej živnostenskej komory Vojtech Gottschall pre HN potvrdil, že vláda zvažuje obmedzenie tejto výhody. „Uvažuje sa o tom, že by si paušálne výdavky mohla uplatňovať iba určitá skupina živnostníkov,“ hovorí Gottschall.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 18:20