StoryEditor

Smer-SD chce siahnuť na súkromné penzie

29.03.2012, 00:00
Budúci minister práce Richter (na snímke) avizuje, že časť peňazí z 2. piliera skončí v rukách štátu.

Zhruba 1,5 milióna Slovákov v druhom dôchodkovom pilieri by malo spozornieť. Smer-SD im chce ubrať z budúcich úspor. Časť peňazí, ktoré mali pôvodne skončiť v druhom dôchodkovom pilieri, chce presunúť do štátnej Sociálnej poisťovne. Včera to HN prvýkrát pripustil oficiálny kandidát Smeru-SD na ministra práce Ján Richter. Cieľom Smeru je dostať chýbajúce peniaze do štátneho rozpočtu. 

„Z časového hľadiska tu bude rad opatrení v druhom polroku tohto roku, ohľadom dôchodkového zabezpečenia až od januára,“ doplnil Richter.



Ľudia prídu o tisíce eur
Kým dnes sporiteľom odchádza na súkromné účty deväť percent hrubej mzdy, po novom by to mohla byť necelá polovica. Taká je predstava bývalého šéfa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka, ktorý je opäť jedným z kandidátov na túto pozíciu. Z každej výplaty by tak 1,5 milióna sporiteľov stratilo desiatky eur.

Ekonómovia to za správne riešenie problémov štátneho rozpočtu nepovažujú. „Znižovanie odvodov by bolo dočasným riešením. Finančné problémy priebežného systému to odsunie do budúcnosti,“ hovorí analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS Radovan Ďurana.

Brusel nemusí namietať
Dôchodkové správcovské spoločnosti sú zatiaľ vo vyjadreniach opatrné, čakajú na diskusiu s vládou. Dôležité bude aj to, či takéto zachraňovanie verejných financií uzná Európska komisia. Napríklad Maďarsko, ktoré druhý pilier zoštátnilo, muselo dokonca platiť sankcie. Podľa šéfredaktora portálu euroactiv.sk Radovana Geista takýto scenár na Slovensku nehrozí, keďže Smer nechce úplné zrušenie druhého piliera. A nižšie odvody majú byť súčasťou balíka penzijných zmien.

Podľa Geista Maďarsko nemalo problémy pre samotné zásahy do druhého piliera. „Problém bol, že Brusel tento spôsob konsolidácie vyhodnotil ako nedôveryhodný.“ Napriek tomu opozícia takýto krok kritizuje. „Je to vec, na ktorú SDKÚ-DS pred voľbami upozorňovala a Smer tieto obavy bagatelizoval,“ povedal dosluhujúci minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

Podľa odborníkov totiž okrem verejných financií pocítia zníženie odvodov v budúcnosti aj samotní ľudia na dôchodkoch. „Penzisti potom budú žiť chudobnejšie,“ vysvetlil analytik SAV Vladimír Baláž.

Na druhej strane však podľa bývalej ministerky financií Brigity Schmögnerovej treba upozorniť aj na fakt, že výška budúcich dôchodkov by nebola istá ani pri zachovaní súčasných odvodov. „Druhý pilier nie je odolný proti inflácii či turbulenciám na trhu. Máme dostatočné dôkazy toho, čo dokážú výkyvy na trhoch urobiť s úsporami.“

Dôchodcovské správcovské spoločnosti zatiaľ čakajú na definitívnu podobu zmien. „Nechcem komentovať čiastkové informácie. Očakávam, že budú s vládou prebiehať rozhovoroy,“ povedal šéf  Allianzu DSS Jozef Paška. Podľa generálneho riaditeľa VÚB Generali d.s.s Viktora Kouřila bude dosah zmien a možno aj menej nových sporiteľov závisieť aj od nastavenia. „Nevieme nastavenie percent. Ak hovoríme o mínus šestich percentách, tak je otázka, či má druhý pilier vôbec zmysel. Ak mínus tri percetná, sú možné dosahy na zvážení.“

Okrem toho sa totiž čaká, aké ďalšie zmeny Smer-SD pre DSS-ky pripraví. Zatiaľ avizoval znovuzavedenie garancií do všetkých fondov a možné vytvorenie ďalšieho, negarantovaného fondu. Rovnako plánuje po nastavení parametrov na vyplácanie dôchodkov, teda anuitnej novely, druhý pilier otvoriť na vystúpenie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 00:14