StoryEditor

Keby sa nekradlo, bolo by na platy učiteľov

25.07.2012, 19:30
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič v rozhovore pre HN:

Fínske školstvo, ktoré si často beriete za vzor, počíta s kvalitnými a dobre zaplatenými učiteľmi. Úspech takto postavených školských systémov potvrdzujú aj medzinárodné prieskumy. Slovenskí učitelia sú v platoch na chvoste EÚ? Čo s tým?

Fínsky model u nás nie je reálny, pretože vo Fínsku sa všetci držia Božieho prikázania nepokradneš, pričom na Slovensku mnohí rozmýšľajú, ako koho podviesť a kde čo ukradnúť. Keby Fíni kradli tak, ako sa kradne na Slovensku, tak by tie zdroje nemali a nemohli by ich dávať do školstva. To je alfa a omega – ako sa naša spoločnosť vyrovná s tou chobotnicou, že zdroje unikajú žralokom a finančným skupinám.

Štát prichádza o zdroje najmä pre zlé alebo „účelové“ rozhodnutia úradníkov. Vaša vláda pritom štát posilňuje. Ako plánujete riešiť učiteľské platy?
Ministerstvu financií som predstavil na rokovaní o rozpočte tri priority a platy učiteľov sú medzi nimi. Napriek tomu, že verejnej správe sa bude budúci rok znižovať plat plošne o päť percent, v školstve sa nebude a budem bojovať aj o niečo navyše.

Peniaze na voľnočasové aktivity detí presúvate aj na obce, ktoré nemajú centrá voľného času. Môžu tak ešte ľahšie skončiť v obecných chodníkoch a odmenách starostov...

Tie peniaze sú viazané na školstvo a inde ich obec nesmie použiť. Ak to porušia, bude to veľký prešľap. Máme dohodu s obcami, že si budú navzájom presúvať peniaze určené pre deti, ktoré si nájdu krúžok v inej obci. To, čo im ostane, môžu použiť na škôlku či umeleckú školu. Každý starosta bude musieť mať vyvesené na úradnej tabuli, koľko peňazí dal na dieťa a ktorému centru išli, takže každý rodič si to bude môcť skontrolovať.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 01:14