StoryEditor

Najlepšie plateným šéfom kraľuje Larry Ellison

30.12.2012, 17:35
Tim Cook z Applu už nie je najlepšie plateným šéfom, rebríčku kraľuje Larry Ellison.

Minulý rok sa stal najlepšie plateným riaditeľom na svete, no teraz nedostane ani koncoročné odmeny. Tim Cook uvidí na svojom účte iba stotinu toho, čo zarobil vlani počas svojho prvého roka v kresle šéfa Apple. V tomto roku teda zarobil „iba“ 4,17 milióna dolárov, teda asi tri milióny eur. Stále je to však viac, ako dostala šéfka Hewlett-Packard Meg Whitmanová. Jej celoročná výplata je jeden americký dolár.

Vlani sa Tim Cook vďaka odmenám vo forme akcií stal najlepšie plateným šéfom na svete, s ročnou výplatnou páskou na sumu 378 miliónov dolárov. Tento rok sa však firma rozhodla akcie nerozdávať. „Každoročné zvyšovanie platu Tima Cooka by mohlo vyslať negatívnu správu akcionárom a taktiež zákazníkom,“ objasňuje príčinu zníženia platu analytik František Bizovský z Capital Markets.

Apple teda nešetrí, šéf dostane svoju štandardnú mzdu, no tento rok sa musí uspokojiť so základom. Cook však nemusí smútiť, pretože vlani, za svoj prvý rok na čele najhodnotnejšej firmy na svete, akcie dostal. Akcie Applu sa však odvtedy zhodnotili o vyše 35 percent. Tohtoročné zníženie platu o 99 percent sa na jeho bohatstve až tak nepodpíše. „Minuloročný obrovský plat sa skladal najmä z akcií, ktorá jedná časť bude splatná v roku 2016 a druhá až v roku 2021,“ dodáva analytik.


 Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:43