StoryEditor

Rezník chce spravodajskú STV 2

17.07.2012, 00:00
O vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska bude súťažiť Mika s Rezníkom.

O post nového šéfa Rozhlasu a televízie Slovenska budú bojovať Václav Mika a Jaroslav Rezník. Dvaja najvážnejší kandidáti o kreslo po odvolanej Miloslave Zemkovej HN definitívne potvrdili, že sa prihlásia do výberového konania. „V utorok mediálnemu výboru doručím projekt,“ uviedol bývalý riaditeľ súkromnej televízie Markíza Mika, ktorý by mal byť podľa informácií HN favoritom súboja.

Jeho najvážnejším súperom bude Rezník. „Projekt mám hotový, v noci si ho budem ešte čítať, či by sa nedalo niečo doplniť,“ povedal súčasný riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky, ktorý v minulosti viedol aj Slovenský rozhlas. Rezník chce STV 2 transformovať na spravodajský kanál, do roku 2014 by mala vzniknúť aj STV 3 orientovaná na vysielanie pre deti.

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá zatiaľ zaregistroval aj ďalšie dve prihlášky, potvrdil jeho predseda Dušan Jarjabek. Obálky s projektmi budú otvárať členovia výboru túto stredu, verejné vypočutie kandidátov je určené na koniec júla a pár dní nato by mal nového riaditeľa RTVS vybrať parlament.

Mika si chce kľúčové časti svojho projektu nechať až na verejné vypočutie, prezradil len, že ráta so zachovaním koncesionárskych poplatkov a s obmedzením reklamy.

Uchádzači súperia o vplyvnú mediálnu funkciu na čele inštitúcie s takmer stomiliónovým rozpočtom. Jej budúcnosť pod svojim vedením musia členom mediálneho výboru a verejnosti predstaviť v projekte. „Môžem zadefinovať len všeobecné kritériá, projekt úspešného kandidáta by mal dokázať riešiť programovú, ekonomickú a finančnú otázku verejnoprávnych médií,“ povedal HN minister kultúry Marek Maďarič. Ten včera potvrdil zámer zachovať koncesionárske poplatky za televíziu a rozhlas, ktoré jeho predchodca Daniel Krajcer navrhol zrušiť od roku 2012 a neskôr od roku 2013.

Maďarič predložil novelu zákona, v ktorej počíta s mesačným poplatkom 4,64 eura pre domácnosti, zamestnávatelia majú platiť až do 464,71 eur podľa počtu zamestnancov. Od platenia majú byť oslobodené školy, nemocnice, väznice, či postihnuté osoby, dôchodci majú platiť polovicu. Ďalšie pravidlá fungovania telerozhlasu plánuje rezort kultúry predstaviť do konca roka. Aj preto šéf mediálneho výboru Jarjabek predpokladá, že záujemcov o post riaditeľa RTVS bude tentokrát menej ako v minulosti. „Odhadujem, že ich bude päť-šesť, rozhodne ich bude menej ako minule, keď ich bolo štrnásť,“ dodal. 

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:21