StoryEditor

Éra správ zadarmo končí. Lídri spoplatňujú web

21.01.2010, 06:50
Autor:
ČTKČTK
Aktualizované 11.15 | Vlastník prestížneho amerického denníka New York Times v stredu ohlásil, že od budúceho roka skončí s bezplatným poskytovaním článkov cez internet.

Bude pritom používať takzvaný meraný model - ľudia si na nej každý mesiac budú môcť zadarmo prečítať iba určitý počet článkov, potom sa im zobrazí výzva, aby si zaplatili za neobmedzený prístup.

Informovalo o tom vedenie spoločnosti Times Company, ktorá denník vydáva. "Stránke NYTimes.com to umožní vytvoriť druhý zdroj príjmov a zároveň uchovať silný príjem z reklamy. Získa tiež potrebnú pružnosť pri stanovovaní vhodného pomeru medzi bezplatným a plateným obsahom, bez toho by sa uzavrela pred internetovými vyhľadávačmi," uviedlo vedenie firmy, ktorá vraj podobný krok zvažuje už dlhšie ako rok.

Podrobnosti nie sú známe
Podľa webových stránok denníka zatiaľ manažéri jeho vydavateľa neuviedli, koľko budú za neobmedzený prístup na stránku vyberať, ani koľko článkov si budú čitatelia môcť prečítať zadarmo.

Podľa nich sa tento počet možno bude meniť v závislosti na stave ekonomiky a dopyte. Stránky newyorského denníku sú najpopulárnejším webom novín v Spojených štátoch. Mesačne je podľa výskumnej firmy Nielsen Online navštívi okolo 17 miliónov Američanov.

Denník riskuje
Podľa denníka tak má pri spoplatnení lepšiu pozíciu ako iné noviny, zároveň ale taktiež môže pri negatívnej reakcii čitateľov viac stratiť. V súčasnosti za prístup na svoje stránky vyberajú poplatky dva denníky.

Jedným je The Wall Street Journal, na ktorom si niektoré články môžu čítať iba predplatitelia online verzie denníka. Druhým je potom jeho konkurent Financial Times, ktorý používa podobný model, s akým počíta vydavateľ The New York Times - neplatiaci čitatelia si môžu prečítať maximálne desať článkov mesačne.

Rupert Murdoch, vplyvný majiteľ spoločnosti News Corp, ktorá okrem iného vydáva The Wall Street Journal, nedávno uviedol, že mediálne spoločnosti by mali za obsah svojho spravodajstva inkasovať.

Spoplatňovať budú ďalšie
Vyzval tiež, aby sa firmám, ako je vyhľadávacia spoločnosť Google, ktoré zhromažďujú odkazy na spravodajský obsah na internete, znemožnilo zarábať na investíciách iných.

Murdoch chce preto v budúcnosti spoplatniť aj ďalšie stránky svojich titulov. Pre The New York Times však pripravované spoplatnenie jeho webovej stránky nie je úplná novinka.

V 90. rokoch denník vyberal peniaze od zahraničných čitateľov. V rokoch 2005 až 2007 sa potom v rámci služby TimeSelect platilo za prístup k úvodníkom a stĺpček.

Situáciu rieši kríza
Služba vtedy získala 210 000 predplatiteľov, ktorí za ňu platili približne 50 dolárov ročne. Vydavateľ ju ale nakoniec zrušil, pretože sa chcel orientovať na príjmy z online reklamy. Americké noviny v posledných niekoľko rokov zápasia s poklesom príjmov z reklamy.

Len v treťom štvrťroku minulého roka sa im prepadli o 28 percent na 6,4 miliardy dolárov. Príjmy novín z reklamy klesajú už dlhšiu dobu hlavne kvôli presmerovaniu záujmu k lacnejším reklamným alternatívam, ako je internet.

Tam sa v poslednej dobe obracia aj čoraz viac čitateľov. Situáciu výrazne zhoršila ekonomická recesia, ktorá prinútila firmy šetriť a menej inzerovať. Noviny preto hľadajú nové zdroje príjmov.

01 - Modified: 2024-04-26 09:14:42 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita upustila od ultimáta. Propalestínski demonštranti zostávajú na mieste 02 - Modified: 2024-04-24 12:15:56 - Feat.: - Title: Na židovskej demonštrácii proti vojne v Gaze v New Yorku zadržali zhruba 300 ľudí 03 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 04 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:59