StoryEditor

Východ Slovenska hrá o tisícku pracovných miest

21.02.2013, 23:00
Nemecký energetický koncern RWE zvažuje topinvestíciu v Košiciach.

Košice majú na dosah až tisíc nových pracovných miest. Priniesť ich môže energetický koncern RWE. Pre HN to potvrdil zdroj blízky rokovaniam. Podľa neho sa už Nemci začiatkom mesiaca stretli aj s ministrom práce Jánom Richterom. „Na 90 percent je isté, že tých tisíc nových pracovných miest na východe republiky vznikne,“ vyhlásil šéf rezortu pred rokovaním. Vtedy však nespresnil, kto má ľudí zamestnať.

Silný favorit
To, že Košice, a teda aj Slovensko, majú veľkú šancu, potvrdil priamo tiež Thomas Jan Hejcman, generálny riaditeľ Východoslovenskej energetiky, ktorá patrí do skupiny RWE. „Okrem Slovenska uvažujeme o Poľsku a Českej republike. Slovensko je však silným favoritom,“ spresnil. S doterajším pôsobením na Slovensku je firma podľa jeho slov spokojná. Ako Hejcman dodal, v ich úzkom výbere sú už iba štyri mestá. „Rozhodnutie by mohlo padnúť v prvom kvartáli tohto roka,“ povedal bez spresnenia ďalších detailov. V hre je pritom okrem posilnenia aktivít v energetike či IT aj možnosť postavenia servisného centra pre Európu.

Nemecké médiá totiž už od polovice minulého roka avizujú, že RWE v rámci skresávania výdavkov presunie servisné centrum pre celú Európu a s tým približne tisíc pracovných miest z Nemecka viac na východ. A Košiciam, kde má spoločnosť gro svojich slovenských zamestnancov, hrá do karát aj ďalšia výhoda. Včera im odbudol jeden konkurent. Mesto Zlín podľa denníka Mladá fronta Dnes dostalo od Nemcov list, v ktorom mu odkázali, že sa rozhodli pre iné mesto, „ktoré má niekoľko stotisíc obyvateľov a lepšiu dopravnú a leteckú dostupnosť“.

Bez potvrdenia

To, či už mesto rokuje s energetickým koncernom, hovorkyňa Košíc Martina Viktorínová včera konkretizovať nechcela. „Nebudeme sa k tomu vyjadrovať,“ odkázala. Ministerstvo hospodárstva informáciu nepotvrdilo ani nevyvrátilo. Rezort len potvrdil, že koncern RWE o štátnu pomoc zatiaľ nežiadal.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 08:33