StoryEditor

Trnava "vyrába" veľké riziko

Ekonomická analýza. Náš závod vyrába autá, ktoré narazili na krízu a nezáujem.

Trnavský závod PSA Peugeot Citroën má vážny problém. Zatiaľ čo jeho malé autá mali byť cenovo výhodným artiklom pre ľudí, vlani sa – paradoxne – darilo najmä predaju luxusných áut. A na dôvažok, malé autá smerujú na slabnúce trhy v Taliansku, vo Francúzsku, v Španielsku či Nemecku.

Export do týchto krajín sťahuje do dlhov aj francúzsku „matku“ nášho závodu. Tá sa tak nevyhne prepúšťaniu zamestnancov a zatváraniu fabrík. „Pôjde o závody s najnižšími ziskami či najmenším využitím,“ zdôraznil pre HN senior konzultant z firmy Frost & Sullivan Nicolas Meilhan.

V prospech Trnavy hrajú dve veci: pri výrobe miniáut je druhá najvyužívanejšia v rámci celého koncernu a náklady sú u nás nižšie ako v zahraničí. Faktom je, že vo februári bude výroba v Trnave štyri dni stáť a podobný model sa možno zopakuje aj v ďalších mesiacoch.

Už dnes majú odbory rokovať s vedením, či počas odstávky budú zamestnanci poberať 60 (ako vyplýva z kolektívnej zmluvy) alebo 65 percent zo mzdy. Prepúšťanie v hre zatiaľ nie je. „Tlak na ľudí závod ventiluje primárne cez agentúrnych pracovníkov,“ predpokladá Ivan Paule, predstaviteľ poradenskej spoločnosti TPA Horwath.

01 - Modified: 2005-06-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pavol Malovič: Chôdza a plávanie telo rozhýbu najlepšie 02 - Modified: 2005-06-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Považská Bystrica: Mesto v tieni tiesňavy
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:07