StoryEditor

Vizitky strán, ktoré zasadnú v parlamente

11.03.2012, 11:04
Autor:
ČTKČTK
Prinášame vám vizitky strán, ktoré uspeli vo voľbách do slovenského parlamentu.

Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) - 83 mandátov

Sociálnodemokratická strana, ktorú v decembri 1999 založil jej súčasný predseda Robert Fico. V roku 2004 sa Smer zlúčil s tromi menšími ľavicovými stranami a prijal názov Smer-sociálna demokracia. V rokoch 2006 až 2010 bol hlavnou vládnou stranou a Fico premiérom.Minulé parlamentné voľby Smer presvedčivo vyhral so ziskom 34,79 percenta hlasov, nepodarilo sa mu ale vytvoriť vládnu koalíciu a musel sa zmieriť s pozíciou najsilnejšieho opozičného subjektu.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) - 16 mandátov

Konzervatívna strana kladúca dôraz na kresťanské a rodinné hodnoty. V rokoch 1990-1992, 1994 a 1998-2006 bola zastúpená vo vláde. Svojich ministrov má aj dosluhujúcej vláde premiérky Radičovej.KDH vzniklo vo februári 1990. Vedúcou osobnosťou KDH bol od jej vzniku Ján Čarnogurský, ktorý stranu riadil až do roku 2000. Súčasným predsedom KDH je Ján Figeľ.V minulých voľbách strana skončila štvrtá so ziskom 8,52 percenta hlasov.

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti - 16 mandátov

Nováčik na slovenskej politickej scéne (zaregistrovaný v novembri 2011), ktorého vedúcim predstaviteľom je poslanec a bývalý podnikateľ Igor Matovič. Ten sa preslávil svojimi netradičnými návrhmi, ktorými sa snažil upútať pozornosť. Pred tohtoročnými voľbami tak Matovič dobrovoľne absolvoval test na detektore lži, aby preukázal, že nikdy nevzal úplatok. V dosluhujúcom parlamente má strana štyroch poslancov, ktorí sa do zákonodarného zboru dostali na kandidátke strany Sloboda a Solidarita.

Most-Híd - 13 mandátov

Strana reprezentujúca záujmy slovenských Maďarov. Jej hlavnou postavou je niekdajší dlhoročný predseda Strany maďarskej koalície (SMK) Béla Bugár, ktorý v júni 2009 spolu s niekoľkými ďalšími členmi z SMK vystúpil kvôli nesúhlasu s vedením strany a založil Most-Híd.V minulých voľbách strana skončila piata so ziskom 8,12 percenta hlasov. Je členom dosluhujúcej vládnej koalície.

Slovenská demokratická a kresťanská únia-Demokratická strana (SDKÚ-DS) - 11mandátov

Strana pravého stredu, ktorú v roku 2000 založila časť predstaviteľov protimečiarovskej Slovenskej demokratickej koalície. Od svojho vzniku až do volieb v roku 2006 bola SDKÚ nositeľkou hospodárskych a sociálnych reforiem svojho predsedu a vtedajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu. V rokoch 2006 až 2010 bola SDKÚ-DS najsilnejšou opozičnou stranou a od leta 2010 stranou vládnej a jej podpredsedníčka Iveta Radičová premiérkou. V minulých voľbách strana skončila druhá so ziskom 15,42 percenta hlasov.

Sloboda a Solidarita (SaS) - 11 mandátov

Liberálna strana, ktorú na jar 2009 založil Richard Sulík, jeden z tvorcov slovenského daňovej reformy z čias premiéra Dzurindu. Vo voľbách pred dvoma rokmi sa SaS dostala do parlamentu a následne sa stala členom vládnej koalície. 
Vlani v októbri strana odmietla hlasovať za rozšírenie právomocí záchranného fondu eurozóny, s ktorého schválením vláda spojila dôveru. SaS tak mala kľúčový podiel na páde kabinetu premiérky Radičovej, hoci bola jeho členom. V minulých voľbách strana skončila tretia so ziskom 12,14 percenta hlasov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 14:42