StoryEditor

Socha slobody má 125 rokov. A opäť sa bude opravovať

28.10.2011, 00:00
Autor:
(tasr)(tasr)
Na ostrove pred newyorským prístavom odhalil pred 125 rokmi 28. októbra 1886 svetoznámu Sochu slobody 22. americký prezident Grover Cleveland.

Úplný názov sochy je Statue of Liberty Enlightening the World (Socha Slobody osvetľujúcej svet).
Zásluhu na vzniku Sochy slobody mala skupinka francúzskych intelektuálov vedená spisovateľom a politikom Édouardom de Laboulaye, ktorá navrhla v roku 1865 víziu monumentu symbolizujúceho nezávislosť Spojených štátov amerických. Osobnosť, ktorá historicky vytvorila pevné spojivo medzi USA a Francúzskom bol Marie Joseph de Lafayette (1757–1834). V období bojov za nezávislosť amerických obcí od nadvlády Anglicka pôsobil ako generálmajor jednej z divízií operujúcich najmä v oblasti Rhode Islandu. Bol osobným priateľom prvého amerického prezidenta Georgea Washingtona.

Socha mala byť financovaná verejnosťou na oboch stranách Atlantického oceánu. Vo Francúzsku sa uskutočňovali verejné zbierky, rôzne formy bazárov a lotérií. V USA sa konali benefičné divadelné predstavenia a aukcie, ale verejnosť váhala.
Autorom projektu aj návrhu Sochy slobody bol francúzsky sochár Frédéric–Auguste Bartholdi. Oceľovú výstuž 46 metrov vysokej sochy skonštruoval Gustave Eiffel. Socha navrhnutá v klasicizujúcom štýle je významná predovšetkým svojím symbolickým posolstvom cez atribúty horiacej fakle, tabuľky s dátumom dňa nezávislosti, diadému s lúčmi či otrockých reťazí pri nohách sochy. Odliali ju v 350 častiach, ktoré v roku 1885 do newyorského prístavu priviezla francúzska loď Isere.
Socha bola v USA, ale podstavec ešte nebol prichystaný. Kampaň za finančnú zbierku viedol na stránkach tlače známy vydavateľ a žurnalista Joseph Pulitzer, ktorý motivoval boháčov aj strednú vrstvu ostrou kritikou a dosiahol, že konštrukcia podstavca mohla byť dokončená v apríli 1886. Za štyri mesiace potom sochu dokázali zložiť do terajšej podoby a slávnostne predviesť verejnosti.

Otcovia Sochy slobody. Vľavo autor návrhu sochár Frédéric–Auguste Bartholdi, vpravo tvorca konštrukcie Gustave Eiffel.

Socha slobody sa stala jedným z prvých objektov na americkom pobreží, ktoré v 19. a 20. storočí vítali milióny prisťahovalcov prichádzajúcich do newyorského prístavu. Pamätník spolu s podstavcom meria 93 metrov. Samotná socha je vysoká 46 metrov a váži 205 ton. Je obľúbenou turistickou atrakciou.
Socha slobody bola zatvorená po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Uzavretie údajne nesúviselo s terorizmom, vnútorná časť monumentu si vyžadovala rekonštrukciu. Múzeum a vyhliadkovú plošinu znovu otvorili v roku 2004, ale koruna je prístupná len od roku 2009. V októbri 2011 Sochu slobody majú opäť zatvoriť, keďže podstúpi renováciu za 27,25 milióna dolárov (18,97 milióna eur).


Slovensko sa môže pochváliť zaujímavou atrakciou. V septembri 2003 bola v Galérii mesta Bratislavy otvorená výstava fotografií pochádzajúcich z kaštieľa vo Sv. Antone. Zreštaurované dobové fotografie z výstavby Sochy slobody odkrývajú pohľad na práce v dielňach. Viaceré fotografie zaznamenávajú makety, respektíve konštrukcie, ktoré Bartholdi vytvoril v rôznych veľkostiach. Podľa týchto makiet nakoniec realizoval samotnú sochu odetú do medených plátov. Na pohľadoch do dielní zaujme najmä mierka medzi postavami a fragmentmi samotnej sochy. Pôvod fotografií je neznámy. Sú však predpoklady, že ich priviezli cestovatelia Filip a Ferdinand Coburgovci. Keďže sa na ich paspartách nachádzajú francúzske značky, je možné, že rovnako ako socha pochádzajú práve z krajiny galského kohúta.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:34